середа, 31 березня 2021 20:21

"Люцифер теж був янголом" - як судили Ріффмастера
19

"Зараз чорт продвине закон про заборону мітингів та зібрань. Тоді буде весело, - каже чоловік у піксельній військові формі побратиму.

"Ага,подивимось, що буде. Вже в військкомати бойову зброю привезли", - відповідає побратим.

Чоловіки - ветерани українсько-російської війни, після демобілізації живуть і працюють в Києві. 31 березня взяли вихідний, аби прийти та підтримати сержанта Сил спеціальних операцій, волонтера та музиканта Андрія Антоненка на псевдонім Ріффмастер. Його звинувачують в убивстві російського та білоруського журналіста Павла Шеремета.

Автор: Софія Староконь
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хомчак розповів, скільки російських солдат топчуться по окупованому Донбасу й Криму

Апеляційний суд Києва розглядає апеляційну скаргу. Адвокати вимагають змінити запобіжний захід з утримання під вартою на м'якший.

Севастопольська площа гуде моторами автомобілів. Бордова скляна будівля Апеляційного суду на фону сірих хмар здається похмурою. Під будівлею стоять 5 вантажних автомобілів Нацгвардії і ще чотири - у дворі.

Біля воріт будівлі стоїть колонка. Перед початком засідання з неї лунає музика. Люди підспівують знайомим хітам. Більшість присутніх - у легких весняних куртках і пальто. Холодний вітер і вологість змушує їх кутатись і пити гарячу каву.

Дизайнер Вадим Балановський курить на вході до суду.

"Холодно ще. Не люблю таку погоду. Взимку можу ходити в футболці, а от ця сирість - не моє", - сьорбає каву. Вітається кулаками зі знайомими, які так само, як і він, прийшли підтримати Антоненка.

Допивши каву готується до поліцейського огляду.

"Можна оглянути сумку?" — усміхається молода поліцейська. Швидко оглядає рюкзак, бажає хорошого дня і повертається до наступного відвідувача.

Вхід до внутрішнього двору охороняють співробітники Національної поліції. Стоять в один ряд солдати, одягнуті в темно-синю броню з чорними наколінниками. Мають дубинки та балони зі сльозогінним газом.

Один з вартових - Руслан Марчук, колишній заступник командира взводу "Беркуту". Зараз є обвинуваченим в справі розгону Євромайдану та побитті людей.

Автор: Єлизавета Жарікова
   Руслан Марчук- колишній заступник командира взводу Беркуту. Постать цікава тим, що є обвинуваченою особою в справі розгону Євромайдану та побитті людей.
Руслан Марчук- колишній заступник командира взводу Беркуту. Постать цікава тим, що є обвинуваченою особою в справі розгону Євромайдану та побитті людей.

Поліцейські, поліція діалогу та нацгвардійці стоять і у внутрішньому дворі будівлі. Не говорять з активістами й не знімають прапорці, на кожному з яких написані гасла та імена підозрюваних у справі про вбивство Шеремета Андрія Антоненка, Яни Дугарь та Юлії Кузьменко.

У внутрішньому дворі дує холодний вітер, з їдальні закладу тхне щойно приготованою печінкою.

"Люцифер також був янголом З дєтства за нього"

Кримчанка Наталія Лютікова усміхається і оглядає білу футболку, на якій карикатурно зображений міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Автор: Софія Староконь
  Напис на футболці  "Люцифер також був янголом З дєтства за нього"
Напис на футболці "Люцифер також був янголом З дєтства за нього"

На білій тканині написано "Люцифер також був янголом. З дєтства за нього". Віддає футболку співрозмовнику Вадиму Балановському. Кримінальні провадження проти активістів називає репресіями.

"Від всього цього смердить диктаторськими законами 16 січня", - каже.

До неї підходить дівчина в пальто пудрового відтінку. Це донецька художниця Ганна. Говорять про ілюстрацію до книги "Окупація очами підлітків".

"Прийшла підтримати Ріфа. Ходжу понад рік. Шкода, що все можна відновити, крім часу. Ця справа розвалиться, але життя Антоненку не поверне ніхто", - каже дівчина.

На її думку, влада воює з активістами, бо боїться їх.

"Підтримка судів є нашою боротьбою за демократію. Несправедливо засуджені активісти мають знати, що під судами, де не дай боже, судитимуть їх, стоятимуть люди", - каже киянка Ірина
Фото: Софія Староконь
Максим не сподівався на позитивне рішення, однак надіявся, що воно буде
Переселенка з Криму Наталія Лютікова прийшла підтримати Ріффмастера. Донецька художниця Анна співчуває засудженому музиканту, бо час, який він провів в тюрмі йому ніхто не поверне
Нацгвардійці стояли вишукувані в шеренгу.
На початку засідання активісти перебували в доброму гуморі й жартували

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили про ситуацію на Донбасі

"А я не зрозумів, чому досі нічого не розбито, не розмальовано. Непорядок", - жартує й сміється Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова. Вважає незаконним тримання Ріффмастера під вартою.

"Ми їх утримуємо на свої гроші, а вони захищають продажних тварюк. Головне, як кажеш це їм в очі — ображаються", - говорять між собою активісти.

"Тут недавно один такий заявив, що будівля ОП — це наша спільна власність. Я йому кажу, що раз так, то маємо право із нею робити все, що завгодно", - сміється Сергій Пархоменко.

А біля входу волонтери центру "Криївка вільних" розгорнули свій прапор — біле полотно з перевернутим прапором України та хрестом із поєднанням стягу УНР та УПА. Не встигли зробити й пари кадрів, як до них підійшов поліцейський.

Автор: Софія Староконь
  Поліцейські змусили активістів згорнути свій стяг
Поліцейські змусили активістів згорнути свій стяг

"Що це за прапор? Чому перевернутий", - питає правоохоронець.

"Ми волонтерський центр "Криївка вільних", - спокійно відповідає чоловік і згортає стяг.

Скляні висотки столичної Севастопольскої площі на фоні важкого сірого неба викликають смуток. Дивлячись на останні поверхи, відчуваєш себе мурахою. Довгоочікуване весняне тепло не рятує ситуації, бо майже всі фарби сірі, чи забліді.

"Це не правосуддя, а кривосуддя. Судді тримають під вартою невинних. Роблять що завгодно, бо нас мало", - каже Лютікова.

"Свободу Ріфу" ,"Аваков — чорт"

Припускає, що підтримуючих зібралось мало, бо сьогодні відбудеться відразу декілька засідань по справі "розмальованих дверей Офісу президента"

"На 17:30 одночасно три засідання. Не знаєш, куди бігти, а ще треба жити й працювати", - розповідає вона.

Автор: Софія Староконь
  Максим не сподівався на позитивне рішення, однак надіявся, що воно буде
Максим не сподівався на позитивне рішення, однак надіявся, що воно буде

Неподалік від них в компанії дівчат стоїть Максим. Постійно ходить під суди, вважає неприпустимим тримати під вартою невинного.

"Це буде смішно, але мені наснилося, що Ріфа випустили", - каже він.

Жарти й сміх перериваються лише під час важливих процесів на засіданні.

"Не випустили з клітки, от с*ки".

"Це пішли в дорадчу".

У певний момент гучна музика вщухає.

Активіст перемикається на трансляцію засідання і люди збираються біля динаміку.

"Апеляційну скаргу залишити без змін".

Обличчя людей тьмяніють, на очах в деяких з'являються сльози.

"Суки...." - лунає з натовпу.

Андрія Антоненка виводять з зали суду під вартою.

"Свободу Ріфу", "Аваков — чорт" — слова розривають двір суду.

Автор: Єлизавета Жарікова
   Руслан Марчук- колишній заступник командира взводу Беркуту. Постать цікава тим, що є обвинуваченою особою в справі розгону Євромайдану та побитті людей.
Руслан Марчук- колишній заступник командира взводу Беркуту. Постать цікава тим, що є обвинуваченою особою в справі розгону Євромайдану та побитті людей.

На вчорашньому засіданні Верховної Ради народна депутатка від "Слуги народу" Анна Колісник у телефонній переписці написала, що "нужно сваливать из этой страны". Фото переписки опублікували "Букви".

"Слуга" переписувалася з абонентом, на ім'я Стас, якому написала, що слухає виступ головнокомандувача Збройних сил України генерал-полковника Руслана Хомчака.

"Мы слушаем Хомчака. Нужно сваливать из этой страны", – написала народна депутатка.
Зараз ви читаєте новину «"Люцифер теж був янголом" - як судили Ріффмастера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі