вівторок, 24 жовтня 2017 12:44

Контрабанду в ОРДЛО почали возити по-новому

Контрабанду в ОРДЛО почали возити по-новому
Роман Бочкала: "На прилавках в основному не дуже якісні товари з Росії". Фото: filmx.su

На окупованих російськими найманцями територіях Донбасу продовжує загострюватися ситуація з продовольчим забезпеченням населення.

Як живеться цивільним в умовах окупації, розповів український журналіст Роман Бочкала в інтерв'ю для сайту "Апостроф".

За словами експерта, на окупованих територіях асортимент товарів дуже обмежений. Ціни на 30-40% вищі, ніж у сусідніх регіонах.

"На прилавках переважно не дуже якісні товари з Росії. Молочні продукти приїжджають з Омська, Томська, а це Сибір. Якої якості все це, я не знаю. Українські товари користуються великим попитом", - розповів Бочкала.

Журналіст підкреслив, що йому доводилося кілька разів бувати на лінії розмежування - у Верхньоторецькому та Зайцевому.

"Там є магазини, в яких покупки здійснюють жителі окупованої території з довколишніх районів. Хоча навіть зустрічав людей з Макіївки, Єнакієвого. Вони їдуть спеціально за українським оселедцем, хоч він і норвезький. Але у нас, кажуть, смачніший. І їм це вигідно фінансово. Вони відбивають дорогу, цього достатньо, щоб оплатити якусь мзду на блокпостах, втратити час", - зауважив він.

За словами журналіста, ситуація з поставкою контрабанди на окуповані території змінилась останнім часом.

"Відколи контрабандні потоки, скажімо так, корпоративно були об'єднані і взяті під контроль державними структурами, то в будь-якою польовою дорогою, як було раніше, зараз це не робиться. Тепер це відбувається витонченіше. Наприклад, я знаю одне підприємство, яке виробляє сири. Вони пакують свої сири в етикетки, ніби для Білорусі. У Білорусі все це перепаковують, через Росію заїжджає в Донецьку область вже з боку Ростовської області, хоча це українські товари", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Їм "майданити" не дозволять" - в ОРДЛО назрівають бунти через безробіття

На думку журналіста, така складна логістика - вигідна. Так само завозять інші товари, які час від часу ловлять. Але це досі працює. Він відзначив дію торгової блокади на залізничну контрабанду.

"Я пам'ятаю у Верхньоторецькому – це була крайня контрольована залізнична станція – я спілкувався з локомотивною бригадою з Ясинуватої. Вони живуть на окупованій території, возять вугілля, кажуть: "Щось ще возимо, але не знаємо, що там. Вохровці охороняють ці вагони. А що там у них, нам знати "не велено", але точно не вугілля". Є припущення, що там банально були гроші, тому що їх теж потрібно якось передавати за те саме вугілля або електрику. А оскільки там нормально не працює банківська система, немає SWIFT-переказів і так далі, то ось так, кешем, вагонами, я допускаю, що перевозять гроші. Точніше могли перевозити, зараз цього вже немає", - розповів Бочкала.

Журналіст зауважив, що ті люди, які жили під бомбардуваннями два роки тому, відзначають, що їм стало краще і веселіше, тому що немає активних бойових дій.

Російські найманці роблять з окупованого села "закриту зону"

Зараз ви читаєте новину «Контрабанду в ОРДЛО почали возити по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі