четвер, 12 січня 2023 10:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Хочуть просунутися углиб: у ЗСУ пояснили важливість захоплення Соледара для Росії 

Хочуть просунутися углиб: у ЗСУ пояснили важливість захоплення Соледара для Росії 
Українські захисники героїчно боронять Соледар, який ворог безперервно штурмує. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Окупаційні війська Росії намагаються захопити місто Соледар, щоб просунутися углиб Донецької області.

У Соледарі зараз тривають важкі бої, ворог зазнає втрат. Про це розповів речник Східного угруповання військ Сергій Череватий "РБК-Україна".

Він пояснив, що після боїв та відступу українських військ із Сіверськодонецька й Лисичанська на Луганщині росіяни планували швидко піти далі. Проте вже пів року їм не вдається цього зробити.

Окупанти зосереджують зусилля саме на Бахмутському напрямку, щоб рухатися далі й досягти мети – повністю окупувати Луганську й Донецьку області.

"У Соледарі зараз ведуть бій найпідготовленіші підрозділи ПВК "Вагнера". Наші воїни проявляють величезний героїзм, мужність, професійність, злагодженість і стійкість. Зараз питання Соледару на контролі в усього командування Збройних сил, головнокомандувача, командувача Східним угрупованням військ", – сказав Череватий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія кинула на Соледар і Кремінну "елітні" війська – британська розвідка

За його словами, українське командування намагається обрати тактику максимально правильну зі стратегічного й тактичного погляду.

"Тобто у війні допускаються різні маневри. Зараз ситуація на цьому напрямку ретельно моніториться, щоб ухвалити рішення, яке дозволить укріпити нашу оборону, не втратити багато особового складу і водночас завдати потужного удару противнику. Яким буде це рішення... Думаю, наші керівники ухвалять його найближчими днями", – додав він.

Росія також намагається всіма силами захопити Соледар, щоб отримати хоч якусь перемогу "на землі" після низки невдач: відступу з півночі України, втечі з Харківської області й Херсона.

"Вони потерпають від системних ударів по інфраструктурі й логістиці. Грубо кажучи, вони також зазнають втрат і перед внутрішньою аудиторією, а ще більше – перед зовнішньою. Тому їм потрібно демонструвати хоч якийсь успіх. Вони сподіваються, що, пройшовши Бахмут, їм вдасться рухатися далі", – підкреслив Череватий.

Пізно ввечері 10 січня пресслужба власника приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина повідомила, що нібито всю територію Соледара взяли під контроль їхні найманці.

Вранці 11 січня Сергій Череватий спростував цю інформацію. У мережі також публікували відеозвернення українських захисників, які боронять Соледар. За їхніми словами, у місті тривають запеклі, кровопролитні бої, але ситуація контрольована.

Увечері 11 січня президент Володимир Зеленський заявив, що Донецький напрямок "тримається".

Аналітики ISW вважають, що ймовірне захоплення росіянами Соледара не означатиме, що Бахмут опиниться в оточенні.

Зараз ви читаєте новину «Хочуть просунутися углиб: у ЗСУ пояснили важливість захоплення Соледара для Росії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі