вівторок, 05 липня 2016 10:09

Два роки тому українські військові звільнили Слов'янськ

Два роки тому українські військові звільнили Слов'янськ
Фото: ua.112.ua

5 липня українці святкують другу річницю звільнення українськими військовими міста Слов'янськ на Донеччині.

Близько 09:00 12 квітня 2014 року до будівлі Слов'янського міського управління МВС України під'їхали 2 автобуси, що доставили близько 20 озброєних невідомих чоловіків, які захопили установу. Під час штурму бойовики використали димові шашки та сльозогінний газ, стріляли у повітря. Мета захоплення - заволодіння вогнепальною зброєю. Бойовики захопили 20 автоматів та 400 пістолетів Макарова. Під час нападу троє правоохоронців зазнали легкого отруєння сльозогінним газом. Їх госпіталізували до місцевої лікарні. Самих правоохоронців невідомі взяли у заручники.

Під будівлею міського відділку міліції з підручних матеріалів (мішків з піском, шин, міліцейських щитів тощо) побудували барикади. Активісти закликали місцевих жителів провести мітинг на підтримку проросійських сил.

Пізніше захопили інші адміністративні будівлі, а контроль над містом перейшов до "народного мера" В'ячеслава Пономарьова.

Бойовики контролювали вже всі виїзди з міста.

13 квітня 2014 року у Слов'янську озброєні бойовики почали розстрілювати людей в упор не зрозуміло за що. Розстріляли машину з журналістами. Під обстріл потрапив також випадковий перехожий - 21-річний молодий чоловік.

Цього дня українська влада розпочала антитерористичну операцію. Близько дев'ятої години розпочалася спецоперація. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав мешканців Слов'янська залишатися у своїх помешканнях. Вранці спецназівці знищили два блокпости бойовиків. Поблизу міської лікарні невідомі розстріляли цивільний автомобіль. Повідомляли про одного-двох загиблих.

20 квітня о 02:20 на блокпосту селища Билбасівка на західному в'їзді до міста відбулася перестрілка. На блокпосту загинуло три особи, двоє з яких були місцевими. ДНР і МЗС Росії звинуватили в зіткненні "Правий сектор". Сам же ПС та РНБО заперечували ці звинувачення.

2 травня на мосту через річку Сухий Торець на південній околиці міста колону українських військових 95-ї бригади заблокували цивільні та бойовики. Під час проведення мирних переговорів бойовики відкрили вогонь з-за спин жінок і дітей. Загинули двоє українських солдатів.

3 липня 2014 року українські військові заблокували місто Миколаївка, де знищили шість опорних пунктів бойовиків. 4 липня 2014 року Миколаївку повністю звільнили та контролювали сили АТО, яким здались у полон понад 50 бойовиків.

У ніч на 5 липня бойовики організовано залишили Слов'янськ. За твердженням ватажка терористів Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), таке рішення прийняли, щоб "зберегти сили". Натомість основні ворожі сили передислокували у Горлівку та Донецьк. Відступ бойовиків дозволив українським військам увійти до міста, встановити державний прапор над міськадміністрацією та розпочати місію з надання гуманітарної допомоги мешканцям міста.

Нагадаємо, сьогодні Петро Порошенко відвідає Слов'янськ з нагоди річниці звільнення міста від бойовиків.

Зараз ви читаєте новину «Два роки тому українські військові звільнили Слов'янськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі