вівторок, 26 грудня 2023 10:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Дрони на фронті у рази ефективніші, ніж артилерія - полковник СБУ

Дрони на фронті у рази ефективніші, ніж артилерія - полковник СБУ
На фронті дронами вражається у рази більше ворожої техніки, ніж артилерією. Фото: "РБК-Україна"

На фронті в Україні зараз дронами вражається в рази більше російської техніки, ніж артилерією.

Про це полковник Служби безпеки України, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко заявив в інтерв'ю "Укрінформу".

"Об'єктивно, зараз на передку дронами вражається в рази більше техніки, ніж артилерією. Дрони ефективніші, економніші і прицільніші у знищенні ворожої техніки, ніж снаряди, які коштують десятки тисяч доларів", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стерненко оголосив великий різдвяний збір на FPV

Декілька місяців тому Костенко проїхався фронтом - від сходу до півдня. Він спілкувався із комбригами на тему ефективності дронів у співвідношенні з артилерією.

"Скажімо так, провів опитування face-to-face, запитував, скільки за останні два місяці було уражено техніки дронами, а скільки артилерією. Переважна більшість відповідали, що артилерією - нуль або одиниці, а дронами - 10-20, зважаючи на напрямок. Можливо, десь інша історія. Це не означає, що артилерія втрачає необхідність на фронті, її сектор роботи чітко визначений та завжди актуальний. Я говорю лише про ураження", - пояснив секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки (парламентська фракція "Голос").

Індустрія дронів в Україні дуже розвинулася. Костенко зауважив, що наразі більшість дронів виробляють українські приватні підприємці.

"Зараз вже держава звернула на це увагу. І ми зробимо мільйон, а може й більше, дронів. Якщо держава забезпечуватиме нормальні умови для розвитку цієї сфери, а не перешкоджатиме роботі виробників зайвими бюрократичними процедурами та кримінальними провадженнями з непотрібними перевірками", - наголосив він.

Служба безпеки України показала ще один вид морських дронів, які відвойовують Чорне море.

"Козак Мамай" наразі є найшвидшим обʼєктом у Чорному морі та може розганятися до 110 км/год. Про розробку цих надводних дронів в СБУ розповіли військовому журналісту Андрію Цаплієнко.

Зараз ви читаєте новину «Дрони на фронті у рази ефективніші, ніж артилерія - полковник СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі