понеділок, 31 липня 2023 07:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Де просуваються ЗСУ: аналітики оновили карти боїв
8

Збройні сили України ведуть контрнаступ одразу на кількох напрямках фронту. Поступово просуваються на Мелітопольскому та Бердянському напрямках. Росіяни тим часом намагаються перехопити ініціативу на лінії Сватове-Кремінна.

Ситуація в Харківській та Луганській областях лишається складною, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Бої на Донбасі тривають.

30 липня армія РФ продовжила наступ на лінії Сватове-Кремінна, але підтверджених успіхів не досягла. Там відбулося сім бойових зіткнень, оскільки російські війська намагаються перехопити ініціативу в цьому районі. Окупанти провели невдалі наступальні дії на схід від Берестового в 20 км на північний захід від Сватового, а також поблизу Новоєгорівки і Білогорівки.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Підрозділи Західного угруповання військ РФ продовжували наступальні дії в напрямку Новоселівського в 16 км на північний захід від Сватового і нібито просунулися на 300 м вглиб української оборони, заявляє Росія. Військовий блогер РФ стверджував, що минулого тижня російські війська створили плацдарм на західному (правому) березі річки Жеребець поблизу Кармазинівки. Він також стверджував, що російські війська атакують українську оборону в районі Серебрянського лісу на південь від Кремінної та поблизу Торського.

Водночас він визнав, що російські війська наразі не в змозі робити значні спроби захопити Торське.

Російські джерела стверджували, що підрозділи 252-го мотострілецького полку (3-я мотострілецька дивізія 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу) беруть участь у поточних наступальних операціях Росії на лінії Сватове-Кремінна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін маніпулює темою переговорів на тлі контрнаступу ЗСУ

Посилення російської наступальної активності на лінії Сватове-Кремінна є частиною підготовленої великої наступальної операції. 29 липня російські війська планували провести стратегічну операцію на Куп'янському напрямку.

Російські війська досягли лише обмежених успіхів після посилення наступальної активності в цьому районі. В ISW не спостерігали візуального підтвердження нещодавніх російських заяв про значне просування вздовж лінії Сватове-Кремінна. Російські війська нещодавно посилили активність на цьому напрямку, щоб скористатися перевагами оперативної зосередженості України на більш критичних ділянках фронту, але навряд чи досягнуть значного прогресу.

Українські війська 30 липня продовжували наступальні дії в районі Бахмута. ЗСУ досягають невеликих, але постійних успіхів на південному фланзі Бахмута. Російські війська продовжують стягувати резерви в цей район.

Війська РФ учора не здійснювали жодних підтверджених або заявлених наземних атак у районі Бахмута. Російські та українські джерела повідомили, що російські війська продовжують стримувати українське просування на південний захід і північний захід від міста-фортеці.

30 липня російські війська продовжували наземні атаки на південно-західні околиці міста Донецька, але не досягли жодних заявлених чи підтверджених успіхів. Ворог безуспішно атакував поблизу Мар'їнки та Побєди (обидва на південно-західній околиці Донецька).

Війська РФ посилили штурмові дії в Мар'їнці та інтенсивніше використовують штурмові загони "Шторм-З". Посилили використання танків і БМП під час штурму Мар'їнки. Російські військові блогери стверджували, що бої тривали на західній околиці Мар'їнки, але російські війська не змогли просунутися.

Українські війська вели контрнаступальні дії вздовж західного Донецько-східного кордону Запорізької області, але не робили підтверджених наступів 30 липня. Росіяни відбили українські атаки в напрямку Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки) та Старомайрського (9 км на південь від Великої Новосілки).

Російські сили здійснили обмежені наземні атаки вздовж західного кордону Донецької та східної Запорізької областей. "Воєнкори" стверджують, що підрозділи 247-го десантно-штурмового полку (7-ї дивізії ВДВ) також проводили штурмові дії біля Старомайорського, але після атаки відступили для відновлення боєздатності. Різні твердження росіян про місцезнаходження 247-го полку ВДВ можуть свідчити про те, що підрозділ зазнав значних втрат, намагаючись відновити втрачені позиції в Старомайорському.

Українські війська вели наступ на заході Запорізької області, але 30 липня не зробили підтвердженого наступу. ЗСУ поступово просуваються на Мелітопольському напрямку.

Російський військовий блогер стверджував, що минулого тижня українські війська просунулися на північний схід від Роботиного (10 км на південь від Оріхова) у напрямку Вербового (17 км на південний схід від Оріхова). Міністерство оборони Росії та інші російські джерела стверджували, що російські сили відбили українські атаки поблизу Роботиного.

Російські сили не бажають або не можуть примусово зупиняти та обшукувати нейтральні судна, які прямують до України через Чорне море.

Розпочалася 523-тя доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Протягом доби на фронті відбулося понад 20 бойових зіткнень. Авіація сил оборони за минулу добу завдала сім ударів по районах зосередження особового складу противника. Нашими захисниками було знищено чотири ударні дрони та чотири розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили зенітно-ракетний комплекс противника, вісім артилерійських засобів на вогневих позиціях, дві станції радіоелектронної боротьби, а також два райони зосередження особового складу ворога.

Зараз ви читаєте новину «Де просуваються ЗСУ: аналітики оновили карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі