субота, 10 грудня 2022 08:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відбувається на фронтах: показали свіжі карти бойових дій в Україні
4

На Донбасі не припиняються запеклі бої: росіяни продовжують штурмові дії.

Водночас Збройні сили України ударами по базах російських окупантів та логістичних шляхах значно послабили сили загарбників у південних регіонах, свідчать свіжі мапи Інституту вивчення війни (ISW).

9 грудня росіяни продовжили оборонні дії у районі Сватового на Луганщині. Окупанти обороняють свої позиції на північний захід від міста у напрямку Куп'янська та широко будують оборонні рубежі в районі Сватового, де діє велика кількість російських мобілізованих сил. Танкова армія РФ, ймовірно, розгорнулася вздовж лінії оборони.

Війська РФ продовжують завдавати контрударів у районі Кремінної. Водночас ЗСУ відбили атаку військ противника в районі Білогорівки в 12 км на південь від Кремінної. Ворожі війська тим часом продовжували невстановлені наступальні дії на захід від Кремінної у напрямку Лимана.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Війська РФ ведуть наступальні операції на фронті Кремінна – Макіївка, незначно просуваючись у цьому районі. Запеклі бої між українськими та російськими військами точилися в районі Червонопопівки, що за 5 км на північ від Кремінної, та Площанки у 15 км на північний захід від міста. Російські джерела стверджували, що армія РФ відбила українські атаки в районі Майданчика та на захід у напрямку Невського. Спроба ЗСУ прорвати російські позиції в районі Лисичанська у 15 км на південний схід від Кремінної нібито також зазнала невдачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська розвідка показала, що відбувається на фронті: карта боїв

ЗСУ за допомогою HIMARS били по тилах російських військ у Первомайську в 50 км на південний схід від Кремінної.

На Донбасі російські війська продовжили наступ у районі Бахмута. Українські війська відбили наступ окупантів у районі Кліщіївки, приблизно за 7 км на південний захід від Бахмута. У Міноборони РФ заявили, що російські війська атакували населений пункт Дружба в 18 км на південний захід від Бахмута з боку Горлівки.

Ворожі війська проводили штурмові операції в Бахмуті, а також на північ і південь від міста. Також російські джерела розповідали, що війська РФ завдали удару по передових позиціях ЗСУ у Бахмутському (10 км на північний схід від Бахмута), і стверджували, що російські війська продовжують прорив української оборони в районі Спірного, що в 30 км на північний схід від Бахмута.

Війська РФ 9 грудня продовжили наступальні операції в районі Авдіївки – Донецька. ЗСУ відбили наступ російських військ у районі Мар'їнки Донецької області.

Бойовики РФ відновили наступ на Мар'їнку та взяли штурмом укріплену українську позицію у населеному пункті. Російське джерело стверджує, що війська ворога увійшли до південної частини Водяного і трохи просунулися в районі Первомайського.

Окупанти, імовірно, розпочали атаки позицій ЗСУ в районі Новомихайлівки в 36 км на південний захід від Авдіївки і завдали ударів по українських позиціях у Веселому, що в 5 км на північ від міста. Російські сили продовжували плановий обстріл лінії зіткнення у цьому районі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики США з'ясували, що криється за постійними закликами Путіна до переговорів

9 грудня росіяни продовжили оборонні дії на заході Донецької та сході Запорізької областей. Окупанти також обороняють свої позиції на Новопавлівському напрямку (захід Донецької області).

Війська РФ на півдні станом на 9 грудня могли займати позиції на острові на захід від Херсона на річці Дніпро. Деякі неофіційні російські та українські джерела стверджують, що російські війська висадилися на острові Потьомкін у 10 км на південний захід від Херсона на Дніпрі і встановили там вогневі позиції, припускаючи, що мережа островів на річці Дніпро в районі міста Херсон може залишатися спірною. Жодне офіційне джерело не підтримало таких тверджень.

7 грудня фіксували українські удари по російських силах в районі Бердянська, Токмака, Мелітополя, Енергодару, Дніпрорудного, Пологів та Василівки Запорізької області. ЗСУ також завдали ударів по Голій Пристані (на трасі Херсон – Армянськ) та Чаплинці (на трасі Нова Каховка – Армянськ) Херсонської області, які є районами російських оборонних укріплень.

Кампанія українських сил по ударах по російських військових об'єктах та логістичних центрах на півдні України, ймовірно, підірвала російські сили, їхні логістичні лінії та бойовий дух росіян загалом.

Окрім поточних втрат військовослужбовців російських окупаційних військ на території України внаслідок дій українських підрозділів Сил оборони, ворог також зазнає втрат від так званого "дружнього вогню". Це наслідок низької підготовки танкових та артилерійських екіпажів Російської Федерації, а також відсутності взаємодії та зв'язку між підрозділами.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається на фронтах: показали свіжі карти бойових дій в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі