неділя, 06 червня 2021 20:23

Чим відрізняється ставлення до війни Зеленського і Порошенка

Чим відрізняється ставлення до війни Зеленського і Порошенка
Микола Капітоненко порівняв ставлення Зеленського і Порошенка до війни. Фото: Тарас Подолян

Зеленському Росія перестала довіряти, як і Порошенку, вважає політолог Микола Капітоненко.

"Зеленський, як людина недосвідчена, під час президентської кампанії і перший рік президентства вірив, що конфлікт на Донбасі можна врегулювати. Але протягом останніх 40 років бачимо, що це не так. Розв'язуються такі війни дуже складно, час працює проти, тривають в середньому 25 років. Тому підстав для оптимізму не було. Коли восени 2019 почалися розмови про "формулу Штайнмаєра", зрозумів, що іти шляхом пошуку компромісів ризиковано. З того часу його позиція змінюється до сьогоднішнього стану. Зрозумів, що простіше тримати Росію в усьому за ворога і ні про що не домовлятися. Конфлікт став частиною його політичного життя і складовою рейтингу в тому числі", - пояснив.

Про Порошенка навіть до останніх скандалів із "плівками Медведчука" було зрозуміло, що риторикою "яка погана Росія" є прагматичні домовленості, схеми, на яких заробляють, додав Капітоненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Співпрацювати з втіленням зла" - порадили, як будувати стосунки з Білоруссю

"Політика Росії стосовно України з 2015 року є доволі стриманою. Могли б створювати більше проблем для України, але цього не роблять. Враження таке, що і в Росії, і в Україні зрозуміли, що конфлікт у нинішньому стані всіх влаштовує і його можна використовувати в політичних цілях. В Росії Україна для внутрішньої аудиторії зручний ворог, і Росія для України так само. Думаю, більша ставка у Порошенка була на політичний зиск від війни, яку можна було експлуатувати і виграти ще один президентський термін. Якщо заробив ще щось фінансово, то це йому було менш цінним. Але незважаючи на працюючі схеми, які, можливо, були узгоджені на рівні нижчому від російського президента, не було довіри. У РФ зрозуміли, що Порошенко обманює, обіцяє і не виконує. Там були принципові речі пов'язані з угодою про Асоціацію, рухами щодо НАТО і співпраці в цілому з американцями. З цього моменту якийсь прогрес у врегулюванні конфлікту на Донбасі було припинено".

Україна повинна об'єднати політичні сили для розв'язання проблеми з Донбасом, замість гучних заяв у парламенті, які межують з держзрадою. Таку думку висловив перший президент України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «Чим відрізняється ставлення до війни Зеленського і Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі