четвер, 18 березня 2021 16:05

Британія і Туреччина будуть вдалими партнерами для врегулювання війни на Донбасі

Британія і Туреччина будуть вдалими партнерами для врегулювання війни на Донбасі
Як перезавантажити "нормандський формат". Фото: Слово і Діло

До нового формату замість "нормандського" можна запросити Велику Британію і Туреччину, сказав Gazeta.ua політолог Костянтин Батозський. Це реакція на заяву голови української делегації Тристоронньої контактної групи Леоніда Кравчука про те, що до існуючого формату варто долучити Сполучені Штати.

"Нормандський формат" тому так і називається, що колишня адміністрація демократів за президента Барака Обами вважала, що анексія Криму, війна Росії проти України - це справи європейські. Дональд Трамп підтримував цей підхід. Для того щоб включити США у перемовини, потрібно визнати, що теперішні учасники не впорались. Без принципової згоди Франції і Німеччини залучити сюди американців буде дуже важко і не дуже коректно. А для канцлера Німеччини Меркель і для президента Франції Макрона це болісний удар. Вважають, що докладають достатньо зусиль. Регулярно проводяться зустрічі на рівні радників. Проте думають, врегулювання подій на Донбасі - тривалий процес. Завершують свої каденції і хотіли б досягти максимальних результатів. Цим маніпулює Росія і теж затягує час", - пояснює експерт.

На його думку, легше розпочати новий процес і по-іншому назвати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загострення між США і РФ: Байден хоче показати, що він жорсткіший за Трампа

"Можна наголосити не на тому, що не впорались, а на перезавантаженні. Використати прецедент югославської війни, коли європейська дипломатія не могла впоратися, доки не втрутилися США. Вдалим кроком буде залучити й інші країни: Туреччину, Велику Британію. Остання була підписантом Будапештського меморандуму, тож маємо вагому причину для запрошення".

Якщо зустріч "нормандської четвірки" не вдасться, то президент України Володимир Зеленський має намір провести перемовини з керівником кожної з країн окремо.

Зараз ви читаєте новину «Британія і Туреччина будуть вдалими партнерами для врегулювання війни на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі