пʼятниця, 03 лютого 2023 07:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої за Бахмут і Кремінну: показали свіжі карти війни в Україні
5

Збройні сили України завдали низку успішних ударів по окупантах на південь від Запоріжжя.

Російські ж військові на Донбасі суттєво збільшили інтенсивність боїв у Луганській області, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас ворог намагається просуватися біля Бахмута в Донецькій області.

Луганський напрямок залишається складною ділянкою фронту. Окупанти там суттєво збільшили інтенсивність обстрілів. Російські та українські джерела припустили, що ворог може готувати наступ у районі Сватового. Російські сили збільшили інтенсивність обстрілів. Джерела в РФ заявили, що ЗСУ стягнули війська в район Куп'янська у зв'язку з активізацією російських сил.

Українські війська впроваджують диверсійно-розвідувальні групи біля Кислівки в 25 км на північний захід від Сватового для спостереження за російською присутністю у цьому районі.

Війська РФ прагнуть порушити логістику, необхідну для майбутніх українських наступів, а також намагаються ізолювати територію між Куп'янськом на Харківщині та лінією фронту, аби полегшити наступальні операції Росії на цій ділянці.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

2 лютого ворожі війська також активізували наземні атаки у районі Кремінної. Збільшення інтенсивності боїв може свідчити, що російська армія створює умови наступу на цій ділянці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 600 окупантів і море техніки: оновили втрати росіян в Україні

Донецький напрямок зараз є найгарячішою точкою на Донбасі. Війська РФ просуваються на північ від Бахмута. Росіяни продовжили атаки довкола міста. Кадри з прив'язкою підтверджують, що російські війська поступово просуваються на північний схід від Бахмута в районі Роздолівки, що у 15 км на північний схід від Бахмута, та на північних околицях самого Бахмута.

Бойовики приватної військової компанії "Вагнер" намагаються оточити Червону Гору з боку Парасковіївки у 5 км на північ від Бахмута та Благодатного. Зміцнюються у міських районах на північній та східній околицях міста.

Окупанти можуть спробувати використати просування на північ від Соледара як стартовий майданчик для наступу на північний схід у бік Сіверська. Російські війська, можливо, також намагаються закріпити свої позиції на північний схід від Бахмута, щоб створити ширшу ділянку обороноздатної місцевості, з якої вони можуть спробувати оточити місто, просуваючись уздовж траси T1302.

Експерти ISW вважають, що росіяни прагнуть або підтримати оточення Бахмута, або відкрити новий напрямок ударів на Сіверськ. За словами так званих російських блогерів, лінія фронту в районі Вугледару (30 км на південний захід від Донецька) стабілізувалася і бої в цьому районі набули позиційного характеру.

ЗСУ на півдні продовжують знищувати склади та бази окупантів. Джерела у соціальних мережах поширили кадри з геолокацією від 2 лютого, на яких українські сили завдають ударів по російським зенітно-ракетним комплексам під Олешками Херсонської області. Ті належать 80-й окремій арктичній мотострілецькій бригаді Північного флоту РФ.

На кадрах, опублікованих 2 лютого, також помітні наслідки українського удару HIMARS по російському складу боєприпасів біля Новоукраїнки Запорізької області.

Розпочалася 345-та доба російського широкомасштабного вторгнення в Україну. Ворог, зазнаючи великих втрат, не припиняє наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Зараз ви читаєте новину «Бої за Бахмут і Кремінну: показали свіжі карти війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі