середа, 27 липня 2022 09:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Бойченко спрогнозував, коли ЗСУ звільнять Маріуполь

Бойченко спрогнозував, коли ЗСУ звільнять Маріуполь
Маріуполь - це Україна. Фото: facebook.com/mariupolrada.gov.ua

Збройні сили України звільнять тимчасово окупований Маріуполь на Донеччині не пізніше грудня 2022-го – січня 2023 року.

Після цього будуть роки поступового відновлення і будівництва фактично нового міста. Такий прогноз зробив мер Маріуполя Вадим Бойченко в інтерв'ю "Букви".

"Коли наші хлопці, а це буде в грудні-січні, деблокують і звільнять Маріуполь, ми вирушаємо в місто та з експертами дамо оцінку руйнуванням. Запланували ми так, що через 10 років ми відбудуємо пів міста, вартість цього становитиме орієнтовно €14 млрд", – зазначив Бойченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти задумали перейменувати Маріуполь: що відомо

Стверджує, що влада вже починає формувати план відновлення Маріуполя. Планує створити новий образ міста, а також опрацювати стратегію відновлення. Ідеться про архітектурний каталог, спрямований на відбудову Маріуполя.

За словами мера, влада хоче відкрито розмістити архітектурні варіанти відновлення, і маріупольці самі обиратимуть, яка частина міста як відновлюватиметься.

Водночас Бойченко наголосив, що з вересня влада почне працювати ще з одними партнерами, які також надихалися перетворенням Маріуполя до початку війни.

"Ми були найпрозорішим і підзвітним містом нашої держави. Два роки поспіль. Нові партнери дають нам €4 млн на формування плану відновлення міста. Найближчим часом, не чекаючи на деокупацію, ми підрахуємо завдану РФ шкоду. Також ми дивимося, що потрібне для відновлення", – розповів він.

Російські війська знищили в Маріуполі понад 95% споруд, зокрема цивільних, житла людей.

Точну кількість загиблих цивільних у Маріуполі встановити неможливо. Цифру 22 тис. вбитих називав Вадим Бойченко. Під кожною руїною маріупольці знаходять до 100 тіл.

Заблокований Маріуполь повністю контролюють росіяни. У місті все ще перебуває майже 100 тис. українців. "Евакуюватися" окупанти дозволяють лише на територію РФ або ОРДЛО, попередньо пройшовши "фільтрацію".

У місті критична ситуація: бракує їжі, води, ліків. Через масові поховання загиблих у подвір'ях, відсутність водопостачання та тотальну антисанітарію в Маріуполі прогнозують епідеміологічну катастрофу.

Зараз ви читаєте новину «Бойченко спрогнозував, коли ЗСУ звільнять Маріуполь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі