середа, 29 листопада 2017 16:23

Бойовики використовують 5 шляхів контрабанди

Автор: twitter.com
  Чоловік віз кошти до Донецьку
Чоловік віз кошти до Донецьку

Торгівля з непідконтрольними територіями заборонена, але при цьому люди в Донецьку і Луганську із задоволенням купують український сир, ковбасу, масло. У корупційних схемах замішані армія, прикордонники, фіскальні служби, стверджують аналітики Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"На непідконтрольні території через КПВВ можна завезти лише 75 кілограмів вантажу максимум на 10 тисяч гривень. Список дуже обмежений. Проте в магазинах захоплених міст і сіл є українські продукти. Їх небагато, за ними полюють, бо вони більш високої якості, ніж російські. Всі ці товари потрапили в зону АТО нелегально, більше того, не без участі українських силовиків", - вважає Віталій Дейнега, засновник фонду "Повернись живим". За його словами, про це йому повідомляють самі учасники цих корупційних схем.

Автор: radiosvoboda.org
  5 шляхів контрабанди
5 шляхів контрабанди

"Між розвідпідрозділами бригад і окремо взятими батальйонами і військовослужбовцями досягається домовленість, за якою в недозволеному місці недозволений транспорт з недозволеним товаром може перетнути лінію зіткнення з нашого боку. Відповідно, з тією стороною у перевізників теж є домовленість, що їх впустять", – повідомив Віталій Дайнега.

Незаконні перевезення процвітають, за одну ніч водій буса з контрабандними продуктами може заробити 10-15 тисяч гривень, розповідає аналітик Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Артем Давиденко. На його думку, причина контрабанди – величезна різниця в цінах, яку викликала заборона на ввезення.

Наприклад, на підконтрольній Україні території полуниця коштує 30 гривень, але вже після перетину лінії розмежування її ціна піднімається в 3 рази. На думку Артема Давиденко, якщо українське керівництво дозволить законне ввезення продуктів на окуповану частину Донбасу, це знизить обсяги контрабанди і корупції.

Із непідконтрольних територій в Україну також намагаються нелегально провозити дешевий і неякісний алкоголь, сигарети, хліб, кажуть експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрабанда триватиме, поки вона вигідна обом сторонам.

На окупованих російськими найманцями територіях Донбасу продовжує загострюватися ситуація з продовольчим забезпеченням населення. Почали завозити продукти новими схемами.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики використовують 5 шляхів контрабанди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі