четвер, 12 січня 2023 07:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Битва за Соледар і Бахмут: аналітики ISW показали свіжі карти боїв
4

Збройні сили України на Бахмутському та Авдіївському напрямках продовжують відбивати штурми російських окупантів.

Ситуація в Соледарі на Донеччині залишається важкою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас на лінії Сватове – Кремінна в Луганській області ЗСУ не дають загарбникам відновити втрачені позиції.

Триває контрнаступ українських сил на заході Луганської – сході Харківської областей. Російські війська продовжили 11 січня обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції у районі Сватового. ЗСУ відбили атаки окупантів у районі Гряниківки Харківської області в 53 км на північний захід від Сватового та Стельмахівки Луганської області, що у 16 км на захід від міста. Армія РФ відступила, зазнавши втрат у боях під Гряниківкою.

Російський "воєнкор" стверджував, що війська ворога почали проводити "активні дії" на лінії Кремінна – Сватове, але не уточнив характеру цих дій.

Українські сили продовжували контрнаступні операції у районі Кремінної 11 січня. Російське джерело опублікувало кадри, які нібито показують, як війська РФ б'ються з наступаючими воїнами ЗСУ на околицях Кремінної. Минулого місяця ЗСУ досліджували російську оборону в районі Кремінної, але артилерія військ РФ завадила більшим українським формуванням провести контрнаступ у цьому районі.

Російські окупанти вирішили задіяти досвідченіших військовослужбовців, а не "частково мобілізованих", для ведення бойових дій у районі Кремінної. Це свідчить, що війська РФ можуть втратити населений пункт.

На кадрах із геолокацією, опублікованих 11 січня російським безпілотником, видно українські сили у лісах ближче до Діброви, що у 5 км на південний захід від Кремінної. У Міноборони РФ заявили, що російські війська нібито знищили українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Кузьминого в 2 км на південний захід від Кремінної та Григорівки в 11 км на південь від міста. ЗСУ виявляють особливу активність у районі Білогорівки в 12 км на південь від Кремінної та можуть планувати відрізати Кремінну, оточивши її з півдня.

Українські сили 11 січня продовжували завдавати ударів по російських тилах у Луганській області. Російські джерела стверджували, що ЗСУ завдавали ударів ракетами HIMARS по російських тилах в районі Чорнухиного в 65 км на північний схід від Донецька та Золотого в 43 км на південний схід від Кремінної у Луганській області.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищені склади і "Алігатор" – переможні новини з фронту від ЗСУ

Ситуація на Донбасі залишається складною. Російські джерела стверджють, що війська РФ захопили більшу частину Соледара, оскільки бої у селищі тривали 11 січня. В ISW не можуть підтвердити повного захоплення населенного пункту росіянами. Кадри з геолокацією, опубліковані 10 та 11 січня, показують, що російські війська досягли західної частини Соледара і, ймовірно, перекрили основні шляхи постачання ЗСУ.

Деякі російські джерела стверджували, що війська РФ повністю захопили Соледар, тоді як інші говорять, що українські сили все ще утримують позиції на західних околицях та передмісті селища. Водночас один відомий російський "блогер" стверджує, що російські сили не можуть оточити бійців ЗСУ, які захищають населений пункт. Українські офіційні особи також спростували заяви Росії про повне захоплення Соледара та повідомили, що військові ЗСУ все ще ведуть запеклі бої у населеному пункті.

Війська РФ 11 січня продовжили наступальні операції у районі Соледара. ЗСУ відбили атаки російських загарбників за 19 км на північний схід від Соледара в районі Спірного, Роздолівки та Веселого. У міноборони РФ заявили, що російські війська нібито захопили Підгородне в 6 км на південний захід від Соледара, а частини ВДВ РФ оточили Соледар із півночі та півдня. Російський "воєнкор" стверджував, що підрозділи ВДВ РФ продовжували наступ у районі Парасковіївки в 6 км на південний захід від Соледара та з боку Підгородного.

За оцінкою ISW, засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин продовжує використовувати звіти про успіхи "вагнерівців" у Соледарі, щоб представити групу "Вагнер" як ефективну бойову силу, здатну досягти тактичного прогресу, якого не можуть забезпечити звичайні російські сили.

Російське міноборони, ймовірно, прагне захистити себе від подальшої критики щодо того, що його сили не можуть досягти відчутних успіхів на полі бою, а також завадити Пригожину ще більше посилити свій вплив, взявши на себе одноосібну відповідальність за можливе захоплення Соледара росіянами, зазначають експерти.

Армія РФ 11 січня продовжувала наступ у районі Бахмута та в районі Авдіївки – Донецька. Українські війська відбили атаки військ РФ у районі Бахмута, Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Майорська (22 км на південний захід від Бахмута). На кадрах з геолокацією, опублікованих 10 січня, видно, що російські сили досягли мінімального просування в районі Опитного (4 км на південь від Бахмута). Також українські сили відбили атаки російських військ за 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Невельського, Красногорівки та Мар'їнки.

11 січня російські війська провели обмежений наземний десант у західній частині Донецької області. ЗСУ відбили наступ військ РФ поблизу Пречистівки в 60 км на південний захід від Донецька у західній частині Донецької області. Також Генштаб ЗСУ повідомив, що російські сили продовжували звичайну стрілянину із закритих позицій вздовж лінії зіткнення у Донецькій та східній Запорізькій областях.

Захоплення росіянами Соледара на Донбасі не означатиме, що місто Бахмут Донецької області опиниться в оточенні.

Російські окупанти не захопили Соледар, а інформація та заяви про нібито контроль над населеним пунктом, що поширюються ними, не відповідають дійсності, йдеться у новому звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни ISW.

Зараз ви читаєте новину «Битва за Соледар і Бахмут: аналітики ISW показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі