четвер, 16 січня 2020 16:55

"Армія зберегла репресивний компонент", – Михайло Самусь

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким зменшив призовний вік з 20 до 18 років.

Військовий аналітик Михайло Самусь заступник директора в міжнародних питаннях Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння в інтерв'ю Gazeta.ua розповів про головні проблеми обов'язкової строкової служби.

Автор: uatv.ua
  "Треба міняти сам принцип військової служби", - Михайло Самусь
"Треба міняти сам принцип військової служби", - Михайло Самусь

Чому Зеленський зменшив призовний вік?

Про це треба питати в Офісі президента, тому що це стратегічне питання.

Що дасть таке зменшення призовного віку для армії?

Нічого. Адже міняти треба сам принцип військової служби. У нас зараз вона зберегла репресивний компонент – громадян України змушують іти в армію, нічого не даючи взамін витраченого року. Зараз призовники не беруть участі в бойових діях і майже не задіяні в міжнародних навчаннях. По закінченню служби вони не отримують військової спеціальності, а строкова служба повинна створювати позитивний імідж ВСУ, щоб люди самі хотіли йти в армію.

Що може бути альтернативою?

Сам призов повинен бути справедливим, тобто призивати всіх, проте саме проходження служби скоротити на 3 місяці. Прибрати підмітання частини або стройову підготовку, а замість цього ввести професійну компоненту: всі 3 місяці солдати повинні інтенсивно займатися за новими методиками і з використанням навчальних тренажерів. Тобто за методиками Ізраїлю і США. Після призовники зможуть вибирати: піти на контракт, записатися в територіальну оборону або піти в запас. Такий призов буде ефективним, тому що люди вже матимуть навички, а на контракт підуть мотивовані люди.

Автор: uatv.ua
  "Строкова служба повинна створювати позитивний імідж ВСУ, щоб люди самі хотіли йти в армію", - Михайло Самусь.
"Строкова служба повинна створювати позитивний імідж ВСУ, щоб люди самі хотіли йти в армію", - Михайло Самусь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент стоїть спиною до військових"

Чи не загрожує нам масове ухиляння?

У нас зараз йде діджиталізація, це дасть змогу мати базу даних щодо всіх. Ловити призовників буде набагато легше. Але це не вихід, тому що людині зараз необхідно запропонувати службу на привабливих умовах, де він чогось навчиться. Де він цілодобово буде вчитися за методиками Ізраїлю або США. Зробити так, щоб солдат не задавався питанням "навіщо я це роблю", а отримав навички і зміг далі вибирати. Якщо ввести таку систему, то не буде цієї напруженості в суспільстві через призов. Це реально – створити такі умови, в яких люди зможуть підняти свою самооцінку і самореалізуватися, тому що в наш час це головне для людини.

Які наслідки від зменшення віку? Після школи не почнуть відразу тікати в Польщу, щоб не служити?

У нас всі громадяни вільні робити те, що хочуть. Можуть поїхати в Польщу, якщо захочуть. Яка різниця між призовом до 20 і 18 років? Ніякої. Це нічого не змінює, тому що військкомати і так працюють з призовним контингентом з 14 років. Це не загрожуватиме масовою втечею юнаків.

Зараз ви читаєте новину «"Армія зберегла репресивний компонент", – Михайло Самусь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі