пʼятниця, 10 січня 2020 06:56

"Президент стоїть спиною до військових"

Автор: glavred.info
  Військовий експерт Олег Жданов: ”Реформи у Збройних силах України здебільшого відбуваються під тиском Сполучених Штатів Америки”
Військовий експерт Олег Жданов: ”Реформи у Збройних силах України здебільшого відбуваються під тиском Сполучених Штатів Америки”

— Володимир Зеленський намагається сховати війну від суспільства, забрати її з повсякденного життя. Інших змін не відбулося. Через таємні змови нашого президента з Путіним дещо зменшилася кількість обстрілів. Генеральний штаб змінив класифікацію поранень, отже і кількість постраждалих військових зменшилася, — каже військовий експерт Олег Жданов, 52 роки.

Як саме змінилася класифікація?

— Бойовими пораненнями вважають лише кульові та осколкові. Контузії належать до бойових травм. Але їх не вказують у зведеннях штабу операції Об'єднаних сил.

Як оцінюєте роботу військового відомства з новим міністром оборони 43-річним Андрієм Загороднюком та керівником Генштабу 52-річним Русланом Хомчаком?

— Поставили на паузу майже всі програми наближення до стандартів НАТО і модернізації Збройних сил. Є контракти на ремонт і відновлення техніки та озброєння, але у війська майже нічого не дійшло.

Немає моделі Збройних сил, які необхідно побудувати для гарантування національної безпеки. Президент Зеленський стоїть спиною до військових. Він не розуміє викликів, а в оточенні нема фахівців, які могли би підказати.

Верховний головнокомандувач навіть не згадав війська у новорічному привітанні.

Як просувається реформа армії?

— Йдуть несистемні зміни. Здебільшого під тиском США. Зараз це єдина держава, що зацікавлена в боєздатності нашого війська. Тому і надають зброю, кличуть на навчання. Розраховують, що матимуть у нас сильну армію, яка втягне Росію у затяжний конфлікт. Це не дасть Москві розгорнути війну напряму з НАТО.

Важливе також питання термінології. Наші військові розуміють, що проти них воюють підрозділи регулярної російської армії. На Донбасі їх маскують, як армійський корпус "народної міліції", а наше керівництво каже, що то — бойовики. Хто вони такі — немає офіційного формулювання. Якщо це українці, тоді в нас — громадянська війна. Якщо ці люди — найманці з РФ, тоді це воєнний конфлікт.

Маємо виграти війну

Розведення військ на Донбасі не може деморалізувати українських бійців. Військові виконують накази.

— Тут головне — організувати. Це ж не відступ, а формування системи оборони, що передбачає збільшену відстань між воюючими сторонами, — каже Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії. — Інша справа — як це представлять в інформаційному просторі. Але за правильного планування психологічного клімату командирами це не повинно впливати на боєздатність.

Щоб завоювати довіру військових, Володимир Зеленський має бути відкритий і чесний.

— Має прагнути не лише "перестати стріляти", а намагатися врегулювати воєнний конфлікт нашою перемогою. Солдати не повинні вважати, що Верховний головнокомандувач діє на шкоду нашій державі й людям, — говорить Михайло Самусь.

Зараз ви читаєте новину «"Президент стоїть спиною до військових"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі