четвер, 18 січня 2024 07:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики показали свіжі карти боїв в Україні
9

В Україні бойові дії точаться по всій лінії фронту.

Російські окупанти скаржаться, що безпілотники та артилерія ЗСУ ускладнює їм логістику у Донецькій області, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). Ситуація в Харківській та Луганській областях залишається напруженою.

Війська РФ нібито захопили невизначені позиції на схід від Білогорівки (на південь від Кремінної) і просунулися на захід поблизу Макіївки. Експерти ISW не знайшли візуальних доказів цих тверджень росіян.

Карти боїв ISW
Фото: understandingwar.org
Карти боїв ISW
Карти боїв ISW
Карти боїв ISW
Карти боїв ISW

Позиційні бої тривали на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки та Петропавлівки; на північний захід від Кремінної біля Площанки та Макіївки; на захід від Кремінної біля Тернів, Ямполівки, Торського; на південний захід від Кремінної біля Діброви, на північ від Григорівки; і на південь від Кремінної біля Білогорівки.

Російська армія готується відновити наступальні дії на Куп'янському та Лиманському напрямках, ймовірно, наприкінці січня або на початку лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія за добу втратила 13 танків і понад 730 солдатів

На Харківщині російські обстріли на Куп'янському напрямку за останні три тижні зменшилися до двох-п'яти на день.

У Донецькій області 17 січня тривали позиційні бої поблизу Бахмута, але підтверджених змін фронту на цій ділянці не було. Бойові дії тривали на північний схід від Бахмута поблизу Веселого, Білогорівки та Спірного; біля Роздолівки; біля Григорівки та Богданівки; поблизу Хромового та Іванівського; біля Кліщіївки та Андріївки.

17 січня тривали позиційні бої під Авдіївкою, однак підтверджених змін фронту на цьому ділянці не було також. Вони тривали поблизу Новокалинового, Новобахмутівки та Степового; біля Авдіївського коксохімічного заводу, біля Кам'янки, Сіверного, Первомайського та Невельського.

З початку року російські окупанти скинули на Авдіївку 250 плануючих бомб проти 149 за весь 2023 рік. Бойові дії тривали на захід від міста Донецьк поблизу Красногорівки та Мар'їнки та на південний захід від Донецька поблизу Георгіївки та Новомихайлівки.

Українські безпілотники та артилерія ускладнюють логістику Росії, а міни обмежують рух російських транспортних засобів. 17 січня на ділянці кордону Донецької та Запорізької областей тривали позиційні бойові дії, однак підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не зафіксовано. Бої тривали на південь від Вугледару, на північ від Новодонецького, на захід від Старомлинівки та біля Урожайного.

Також точилися бої на заході Запорізької області, зокрема поблизу П'ятихаток, Копані, Роботиного, Вербового та Новопрокопівки.

РФ зосередила артилерійську та авіаційну діяльність у прифронтових районах. Сили ворога також завдали ударів у тилових районах Кіровоградської, Харківської та Дніпропетровської областей. ISW спостерігає збільшення кількості ударів бойових дронів-камікадзе по українських позиціях на передовій.

ЗСУ утримують позиції на східному (лівому) березі Херсонської області на тлі продовження позиційних бойових дій 17 січня. Бої не стихають під Кринками. Річка Дніпро замерзла на багатьох ділянках, що ускладнює переправу.

Російські окупанти зараз активізувалися на Бахмутському напрямку. Противник щодня проводить ударно-штурмові дії, аби повернути втрачені позиції, розповів сержант роти ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої штурмової бригади Олесь Маляревич в ефірі одного з українських телеканалів.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики показали свіжі карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі