четвер, 13 квітня 2023 07:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
5

У Запорізькій області російські окупанти збудували одразу три рівні оборони. Ворог продовжує окопуватися також у Криму.

Водночас у Бахмуті на донеччині не стихають важкі бої, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація в Луганській та Харківській областях залишається напруженою.

12 квітня російські війська здійснили обмежені наземні атаки поблизу Кремінної. Росіяни вели безуспішні наступальні дії поблизу Білогорівки в 10 км на південь від Кремінної та Спірного в 25 км на південь від міста.

Сили РФ провели невдалі операції поблизу Торського, Невського та Макіївки (усі в межах 14-21 км на захід або північний захід від Кремінної). Ворог витіснив українські сили з позицій біля Шиплівки у 9 км на південь від Кремінної та Серебрянського лісового масиву.

Позиційні бої відбулися під Макіївкою в 21 км на північний захід від Кремінної та балки Журавка у 18 км на захід від міста. На кадрах, опублікованих 11 квітня, видно, як підрозділи 76-ї десантно-штурмової дивізії (ВДВ) РФ діють поблизу Кремінної.

Бої на Донбасі стають усе запеклішими. Російські війська продовжують наземні атаки в Бахмуті та його околицях, але не досягли жодних підтверджених успіхів у місті станом на 12 квітня. Російська армія вела невдалі наступальні дії поблизу Хромового та Богданівки, котрі у 3 та 5 км на північний захід від міста.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

У Росії стверджують, що штурмові загони ПВК "Вагнер" захопили три невизначені квартали міста в межах Бахмута, тоді як російські десантники притиснули українські сили до флангів "Вагнера". Так звані російські військові блогери стверджують, що бойовики групи "Вагнер" атакували українські позиції на вулиці Петра Чайковського на південному заході Бахмута і продовжували бої в північному, центральному та південно-західному секторах міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія перекинула на північ Донеччини велику колону техніки: відео

Ще один російський "воєнкор" стверджував, що зараз російські війська контролюють 80% Бахмута, зокрема всі центральні адміністративні будівлі. Згідно з контрольною оцінкою місцевості ISW від 11 квітня, візуально підтверджено, що російські війська контролюють щонайменше 76,5% міста.

12 квітня російські війська продовжили наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка – Донецьк. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 квітня, показують, що російські війська просунулися поблизу Новобахмутівки, в 10 км на північ від Авдіївки, і перетнули трасу Н-20 Донецьк – Краматорськ – Слов'янськ.

Російські війська продовжили безуспішні наступальні дії під самою Авдіївкою; на північно-західній околиці Донецька поблизу Первомайського та Невельського; та на південно-західній околиці Донецька поблизу Мар'їнки та Побєди.

Ворог не полишає спроб оточити Авдіївку з півдня. Поточна лінія фронту проходить менш ніж за 1 км на південь від Сіверного, що в 5 км на захід від Авдіївки. Тим часом у західній Мар'їнці тривають бої. Водночас 12 квітня російські сили не здійснювали жодних заявлених або підтверджених наземних атак у західній частині Донецької області.

Російська армія продовжує зводити оборону на півдні України. Супутникові знімки, зроблені на початку квітня, показують збудовані росіянами укріплення по всьому Криму. На знімках видно оборонні споруди вздовж траси М18 біля Медведівки та вздовж Північно-Кримського каналу біля Армянська, Маслового та Новоіванівки, ймовірно, зведені на початку 2023 року. На знімках також показано будівництво фортифікаційних споруд уздовж пляжів поблизу Вітиного у західному Криму.

Російське командування прийняло низку рішень задля усунення занепокоєння українським контрнаступом. Російські війська завершили будівництво трьох рівнів оборони приблизно на 120 км Запорізької області.

Укріплення у Криму можуть свідчити, що російські війська не впевнені у своїй здатності утримувати окуповані території на півдні України в очікуванні українського контрнаступу. 11 і 12 квітня російські джерела оприлюднили кадри, на яких нібито видно, як на запорізькому напрямку діють невідомі підрозділи спеціального призначення ВДВ (ВДВ) РФ і добровольчого загону "Крим". 12 квітня російські війська здійснили регулярні обстріли Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Найманці приватної військової компанії "Вагнер" у районі Бахмута на Донеччині діють малими тактичними групами. Через значні втрати виснажені "вагнерівці" зараз підсилені регулярною армією РФ, заявив речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий. Він розкрив тактику росіян у районі Бахмута.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі