середа, 21 грудня 2022 07:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
5

На Донбасі темпи наступу російських окупантів під Бахмутом сповільнилися, порівняно з попередніми тижнями. Водночас росіяни все ще продовжують активний наступ на околиці міста.

Складнощі у ворога виникають і на лінії фронту Сватове – Кремінна в Луганській області, свідчать свіжі карти від американського Інституту вивчення війни (ISW). Збройні сили України не припиняють спроб прорвати оборону противника в районі Кремінної.

Контрнаступ ЗСУ на сході Харківської та заході Луганської областей триває. 20 грудня російські війська продовжили наносити обмежені контратаки, щоб відвоювати втрачені позиції вздовж лінії Кремінна – Сватове. Українські війська відбили російські штурми поблизу Стельмахівки в 16 км на північний захід від Сватового, Червонопопівки у 6 км на північ від Кремінної та Григорівки в 11 км на південь від міста. Російські сили також проводили штурми поблизу Макіївки, що в 22 км на північний захід від Кремінної, та Білогорівки в 12 км на південь від Кремінної.

20 грудня українські війська продовжували контрнаступ і просунулися на кілька кілометрів у напрямку Кремінної. Сили так званої ЛНР заявили, що ЗСУ завдали ударів по Сватовому та Новоселівці за 53 км на південний схід від Сватового із ракет HIMARS та 155-мм артилерії.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарні новини з фронту: ЗСУ підсмажили окупантів під Херсоном

За оцінками ISW, з 1 жовтня по 20 грудня російські війська здобули в районі Бахмута загалом 192 кв км. Тоді як із 1 жовтня по 1 листопада армія РФ здобула 100 кв км. Швидкість російського просування в районі Бахмута за останні 50 днів приблизно еквівалентна темпу російського наступу протягом жовтня. Російські джерела, ймовірно, продовжать спроби неправдиво стверджувати, що російські війська захоплюють значну частину території в районі Бахмута.

20 грудня росіяни продовжили наступ навколо Бахмута. Українські війська відбили російські штурми поблизу міста, в межах 33 км на північний схід від Бахмута в районі Верхньокам'янського та Підгороднього та в межах 14 км на південь від Бахмута в районі Опитного та Курдюмівки.

На околицях Бахмута тривають запеклі бої між російськими та українськими військами. Водночас російські артилерійські удари по Бахмуту є менш інтенсивними, ніж ті, що були на Херсонському фронті під час українського контрнаступу на півдні. Тож можливо, що у росіян в районі Бахмута закінчуються боєприпаси.

Джерело в соцмережі опублікувало кадри, на яких український військовий стверджує, що українські війська 19 грудня відбили 500 м території біля Опитного. На відео з геолокацією, опублікованому 20 грудня, видно, як українські сили патрулюють Опитне. Російські військові блогери стверджували, що російські війська також проводили штурм на південь від Бахмута в районі Кліщіївки, де українські війська нібито оточили населений пункт опорними пунктами та перетворили його на серйозний оборонний вузол.

Російський "військовий блогер" стверджував, що елементи групи "Вагнера" планують штурмувати Кліщіївку, а захоплення населеного пункту дозволить російським військам перешкодити українським силам перекидати техніку та особовий склад уздовж маршруту постачання Бахмут – Костянтинівка (шосе T0504).

20 грудня російські війська продовжили наступ у районі міста Авдіївка – Донецьк. ЗСУ відбили російські штурми поблизу Красногорівки (24 км на південний захід від Авдіївки) та Мар'їнки (28 км на південний захід від Авдіївки). Навіть якщо російські війська повністю захоплять Мар'їнку, скупчення українських укріпрайонів поблизу Мар'їнки ймовірно й надалі стримуватиме дії російських військ у цьому районі. Російські війська проводили штурм поблизу Новомихайлівки (37 км на південний захід від Авдіївки) та Побєди (32 км на південний захід від Авдіївки).

Ще один так званий російський військовий блогер стверджував, що російські війська також провели невдалий штурм у напрямку Олександрополя (17 км на північний схід від Авдіївки), намагаючись перерізати трасу Н-20 і оточити український гарнізон у Новбахмутівці (14 км на північний схід від Авдіївки). Генштаб України повідомив, що російські війська продовжували регулярний вогонь з непрямої наводки вздовж лінії зіткнення в Донецькій та східній Запорізькій областях.

Військово-політичне керівництво Російської Федерації проводить підготовку до нового наступу на Україну.

Він може відбутися найближчими місяцями, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Експерти наводять у свіжому звіті низку факторів, які можуть свідчити про плани Кремля щодо чергового масштабного вторгнення у 2023 році.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі