субота, 11 лютого 2023 08:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Яка ситуація біля Бахмута і Кремінної: показали свіжі карти боїв
5

Росіяни на фронті в Україні активізують наземні атаки у Луганській та на сході Харківської областей.

Водночас ворог намагається перерізати на Донбасі шляхи сполучення до Бахмута в Донецькій області, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

На Луганському напрямку армія РФ повільно наступає до Білогорівки. Окупанти 10 лютого продовжили наступальні операції на північний захід від Сватового. Збройні сили України відбили атаки росіян у районі населених пунктів Гряниківка в 54 км на північний захід від Сватового та Масютівка в 51 км на північний захід від міста у Харківській області, а також Стельмахівка Луганської області, що в 15 км до на захід від Сватового.

У Міноборони РФ заявили, що зайняли Дворічну Харківської області, яка знаходиться в 53 км на північний захід від Сватового. Візуальних підтверджень цього твердження експерти ISW не виявили.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Окупанти концентрують сили на північний захід від Сватового і, ймовірно, мають намір захопити Дворічну найближчими тижнями. Населений пункт розташований на перетині траси Р79, що веде на південний захід до Куп'янська, і траси Т2114, що веде на північний захід до Великого Бурлука.

Російські сили також продовжили наступ у районі Кремінної. Продовжуються й позиційні наступальні операції ворога в районі Білогорівки, що в 12 км на південь від Кремінної. Водночас ISW не зафіксувала жодних візуальних підтверджень присутності російських сил у Білогорівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провал окупантів під Вугледаром посилив істерію росіян – ISW

Донецький напрямок залишається найгарячішою точкою фронту. Окупанти там намагаються перерізати траси, що ведуть до Бахмута. Росіяни не припиняють наземні атаки навколо міста. Російські джерела стверджували, що взяли під контроль траси Т0504 Костянтинівка – Часів Яр – Бахмут та Е40 Бахмут – Слов'янськ.

Декілька так званих військових блогерів у РФ стверджували, що бойовики приватної військової компанії "Вагнер" прорвали українські оборонні рубежі у напрямку Ступоцького (приблизно за 12 км на захід від Бахмута). Російські джерела також повідомляли про тяжкі бої на північ від Бахмута в районі траси E40.

10 лютого окупанти зробили спробу наступу в районі лінії фронту Авдіївка – Донецьк. ЗСУ відбили атаки російських військ у районі Авдіївки та Красногорівки. Українські військові також відбили наступ російської армії поблизу Пречистівки, що в 35 км на південний захід від Донецька.

На півдні України окупанти витісняють сили ПВК "Вагнер" у Запорізьку область. Росіяни атакували Новоданилівку Запорізької області. Російське джерело скаржилося, що війська РФ припинили наступ на запорізькому напрямку після успіхів, до яких вони не були готові.

Бойовиків "Вагнер" перекинули до Мирного Запорізької області для поповнення бойових втрат. Таким чином, російське командування намагається витіснити сили ПВК у позбавлені пріоритету райони на лінії фронту.

За минулу добу підрозділи Збройних сил України відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Кремінна, Шипилівка і Білогорівка Луганської області та Красна Гора, Бахмут, Іванівське і Парасковіївка на Донеччині. Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 12 ударів по районах зосередження ворога, а також чотири удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Зараз ви читаєте новину «Яка ситуація біля Бахмута і Кремінної: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі