неділя, 28 липня 2013 22:32

20 спецназівців захищали суддю від прокурора
7

Фото: Фото і відео: Тетяна Заровна

У п'ятницю набрав чинності закону виправдувальний вирок 25-річному донеччанину Сергію Тольському, який 2,5 роки просидів у в'язниці за вбивство людини, з якою не був знайомий.

Вбивство 46-річного Григорія Полушкова 2008 року збіглося з перевіркою МВС зі столиці. Щоб відзвітувати про розкриття злочину в першу добу, співробітники Калінінського райвідділу міліції Донецька схопили студента Сергія Тольського. Катували самого Сергія, свідка його алібі і навіть потерпілих. У міру розслідування знищили докази, які вказували на справжніх убивць. А щоб заткнути роти родичам, які боролися за звільнення невинного, заводили кримінальні справи і на них.

- Апеляційну скаргу прокурора залишити без задоволення, виправдувальний вирок суду першої інстанції - без зміни, - оголосив голова "трійки" в Донецькому апеляційному суді 26 липня.

Перед цим адвокат Тетяна Матяш заявила, що присутній в якості державного обвинувача прокурор Калінінського району Рифат Такташов чинив тиск на суддю райсуду.

- Під охороною 20 співробітників "Грифона" суддя Ірина Гладка оголосила, що вина Сергія Тольського не доведена. Ми не знаємо, що відбувалося між суддею і прокурором. Але їй били машину, їй погрожували. Довелося звернутися із заявою до спецпідрозділу "Грифон". "У зв'язку з тиском прокурора", - так суддя мотивувала прохання про охорону, - повідомила Тетяна Матяш.

- Справа Тольського показує, що будь-яка людина може бути помилково звинувачена у будь-якому злочині, - коментує адвокат Тетяна Матяш. - Але виправдувальний вирок говорить про те, що правосуддя в Україні все-таки є.

/media/video/509083/2_509083.mp4

- Рідкісний випадок, коли вирок законний і справедливий! - прокоменував захисник потерпілих Олександр Кудінов.

Держобвинувач Такташов від коментарів відмовився, пославшись на свої внутрішні переконання. Він просив визнати Тольського винним і покарати 9 роками колонії.

/media/video/509083/1_509083.mp4

Григорія Полушкова вбили 9 жовтня 2008 року. Чоловік серед ночі заглянув в сусіднє з будинком кафе і побився з незнайомцями. На ранок його знайшли з перерізаним горлом і 22 іншими ножовими ранами. Одна з сусідок чула, як із загиблим голосно лаялися двоє п'яних літніх чоловіків. Але, за версією слідства, Полушкова вбив 21-річний коханий його доньки. Таня Полушкова соромилася познайомити нареченого з батьком, так як покійний любив випити. На думку міліціонерів, студент Київської юридичної академії підстеріг Полушкова біля будинку і помстився. За те, що той нібито чіплявся до власної доньки.

- Ми чули розмову: "Погони полетять, якщо не розкриємо", - згадує події п'ятирічної давності дружина загиблого Полушкова - Галина, - через це постраждала моя дитина. Поки у нас в квартирі робили обшук, ми з понятими стояли в під'їзді - можна було підкинути що завгодно. Після  цього Таню попросили заглянути до райвідділу на 5 хвилин. Як була в халатику, так і поїхала. І пропала. Шукали всюди, а в міліції говорили: "Пішла". Наступного дня я туди увірвалася і стала бігати по кабінетах. В одному з кабінетів знайшла змучену дочку. Тані не давали добу пити і ходити в туалет. "Хочеш пити? Пісяй і пий", - так говорили. Били по щоках. Тягали за волосся. Я поскаржилася начальнику райвідділу, а він мене схопив за комір і викинув за поріг з матами: "Щоб цю тварюку сюди не пускали!".

Сергія Тольського працівники міліції переконали зізнатися після того, як показали йому побиту Таню і пригрозили зґвалтувати.

- У Калінінській прокуратурі нас попередили: "Будете скаржитися - посадимо дочку", - стверджує потерпіла Галина Полушкова.

Всі причетні до скандальної справи зробили кар'єрний ріст. Молодий слідчий, який затримував Тольського, працює в міськвідділі міліції старшим слідчим. Його називають талантом, який вміє розкрити будь-який заплутаний злочин. Прокурор Олег Поляков, який направляв справу Тольського до суду, займає місце прокурора міста Макіївка. А Руслан Бугринець, який працював начальником Калінінського РВВС Донецька, доріс до голови МВС Кіровоградської області.

/media/video/509083/3_509083.mp4

Суд відпустив Тольського на свободу ще 18 березня 2011 року. Але він незаконно просидів 2,5 роки. Адвокати вважають, можна вимагати з держави 30 - 60 тисяч євро компенсації (виходячи з практики Європи, по 30 - 90 євро за кожну добу у в'язниці).

- Будемо судитися і з державою, і з працівниками МВС. Я втратила роботу в банку, після того як сина звинуватили. За п'ять років витратила 20 тисяч доларів на юридичну допомогу. Моральну шкоду поки оцінити не можу, але з урахуванням того, що пережили наші дві сім'ї, мільйона мало, - каже мама Сергія - Олена Щербакова.

Виправдувальні вироки в Україні становлять менше 1 відсотка. Випадки виправдання обвинувачених за статтею "Умисне вбивство" є винятковими.

- Зможу почати нормальне життя, закінчу вищу освіту, знайду роботу, буду радіти сім'ї і нашій з Танею доньці. Їй 17 червня виповнився 1 рік, - поділився з Gazeta.ua виправданий.

Зараз ви читаєте новину «20 спецназівців захищали суддю від прокурора ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

84

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі