середа, 10 серпня 2016 13:53

10 серпня почалась Іловайська трагедія

10 серпня почалась Іловайська трагедія
Фото: antifashist.com

10 серпня 2014 року за участю добровольчих батальйонів "Донбас", "Азов", "Шахтарськ" і "Правого сектора" спільно з ЗСУ відбулася військова операція зі штурму Іловайська.

Сумарна кількість українських добровольців, які мали штурмувати Іловайськ налічувала 200 осіб.

Основна мета штурму - взяття міста, знищення укріпрайонів і блокпостів бойовиків. За однією версією, це рішення ухвалили через саботаж наказів генерала Хомчака 40-м батальйоном. За іншою, штурм Іловайська був спробою реабілітації підрозділів МВС після того, як вони самовільно полишили захоплену раніше 95-ю бригадою Ясинувату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГПУ дає депутатам допуск до держтаємниці щодо Іловайського котла.

Невдовзі після початку штурму підбили САУ супротивника. Броневантажівка заглохла, штурм зупинили. В боях втратили БМП і 12 осіб загиблими.

Ціль не була виконана. Батальйони зазнали втрат, для недопущення нових, сили АТО відійшли на попередні позиції. У батальйоні "Донбас" повідомили про втрату чотирьох бійців і сімох поранених. Батальйон "Азов" розповів про двох убитих і п'ятьох поранених.

У батальйоні "Донбас" під час відходу група військовослужбовців у складі шістьох осіб під командуванням "Монгола" помітила вибуховий пристрій поблизу моста. "Монгол" дав наказ зупинитися, передавши по рації про неможливість руху далі та небезпеку. Бійці спробували знешкодити замінований міст. І в ці ж хвилини потрапили під прицільний вогонь терористів, що перебували у засідці, і прийняли бій. Ціною життя троє добровольців "Монгол", "Комуніст" та "Немо" врятували не один десяток життів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розслідування Іловайської трагедії завершується, винні встановлені - Луценко

Внаслідок операції, добровольчі батальйони звинуватили Міністерство оборони у відсутності підтримки з важким озброєнням.

Цього дня бойовики обстріляли житлові квартали міста. В результаті обстрілу загорівся 5-поверховий будинок, повністю знищено кілька квартир. В сусідніх під'їздах вибиті шибки.
Раніше повідомляли, що до Іловайська прибув російський ешелон із важкою технікою.

Зараз ви читаєте новину «10 серпня почалась Іловайська трагедія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі