пʼятниця, 18 березня 2011 18:11

З України майже не можливо вивезти картину - експерт

З України майже не можливо вивезти картину - експерт

В Україні існує проблема ввезення і вивезення творів мистецтва.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів співвласник аукціонного дому "Корнерс" і експерт Віктор Федчишин.

"Якщо ви купляєте українське мистецтво у Франції чи США, то можете сплатити символічний податок і спокійно його вивезти. А у нас це не можливо, вас будуть просто футболити по різним інстанціям. Ви маєте піти до Управління культури у відділ з переміщення культурних цінностей. Якщо річ старша за п'ятдесят років, тобто є антикваріатом, вас направлять у певний музей на експертизу", - сказав він.

Федчишин каже, що експерти бояться давати дозвіл на вивезення творів мистецтва.

"Головною для отримання дозволу на вивіз є фраза про те, що дана річ не є історичною чи художньою цінністю, тобто не належить до культурного спадку. Жодна людина при здоровому глузді такого висновку не дасть, якщо це картина Миколи Глущенка чи Марії Примаченко. Існують проблеми і з ввезенням творів мистецтва в Україну. Це стримує розвиток українського арт-ринку", - зазначив Віктор Федчишин.

"Знаменитого полотна Веласкеса "Інфанта Маргарита" певно не було б на нашій території і нею не пишався би музей Ханенків, якби за неї знімали мито. В той час такі шедеври ввозилися колекціонерами в Російську імперію без мита. Якби воно існувало, то країна не отримала би багатьох шедеврів. Не можна підходити до творів мистецтва, так само як до бананів", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «З України майже не можливо вивезти картину - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі