середа, 20 лютого 2013 13:02

Український фільм позмагається зі стрічкою Кім Кі Дука у Португалії
7

Кадр з фільму
Фото: Фото надані Podolchak Films
Кадр з фільму
Кадр з фільму
Кадр з фільму
Кадр з фільму

25 лютого український арт-хаусний фільм "Delirium" покажуть на 33-му міжнародному кінофестивалі "Фанташпорту", який проходитиме у португальському місті Порту.

Фестиваль входить в 25 найважливіших фестивалів світу. Це незвичайний кінофестиваль. Як правило на ньому показують кіно, яке з тих чи інших причин не попало на інші фестивалі за його "незвичність та дивність" для глядача. У свій час на "Фанташпорту" були показані "Дзеркало" Тарковського, "Сканери" Кроненберга, "Лабіринт Фавна" Гільєрмо дель Торо, а в категорії "Кращий режисер" нагороди отримали Ларс фон Трієр, Педро Альмодовар та Дені Бойл.

Фільм "Delirium" режисера Ігоря Подольчака ідеально вписується у фестивальну ідею "дивного кіно". Фільм знятий у жанрі арт-хаусного кіно. Тут є і детективна інтрига, і лабіринти незвичайного будинку, і загадкові смерті, і суміжні стани свідомості. У синопсисі до нього сказано, що молодого психіатра запрошують до сім'ї з'ясувати обставини можливої хвороби Батька, одержимого суїцидальним потягом до мотузків та вузлів. Аналізуючи маячню пацієнта, психіатр сам перестає розуміти, що відбувається. Питання "як допомогти пацієнту?" поступається місцем питанню "хто я?" – лікар чи пацієнт; випадковий гість чи член родини, а може, католицький священник, якому все це наснилось?

У перекладі з латинської "Delirium" означає "біла гарячка", "маячня".

"Тим хто любить Лінча та ранього Поланського буде цікаво подивитися цей фільм. "Delirium" знятий за мотивами повісті українського письменника, журналіста Дмитра Білянського "Індуктор", - розказав режисер Ігор Подольчак сьогодні на прес-конференції в Інституті Горшеніна. Он-лайн трансляцію можна подивитися на сайті. - Основні зйомки були ще 2008-го року у передмісті Львова - в Брюховичах та Городку. У ньому зіграли як професыйны актори, так і аматори. Приміром, Віталій Лінецький озвучив усі чоловічі ролі в цьому фільмі. Сподіваюся, що українська прем'єра відбудеться на Одеському кінофестивалі цього літа".

"Це не перша наша спільна робота, - каже композитор стрічки Олександр Щетинський. - Музика у фільмах Ігоря - це самостійний елемент. Вона утворює свою лінію. Іде паралельно і не завжди співпадає з тим, що роблять інші компоненти. У цій стрічці музика починає фільм і завершує його, а в середині її взагалі немає"

Попередній фільм Ігора Подольчака "Las Meninas" також був відзначений увагою міжнародних кінофестивалів - його світова прем'єра відбулася в конкурсній програмі Роттердамського кінофестивалю. Після цього фільм взяв участь ще в 10-ти конкурсних та 18-ти офіційних програмах кінофестивалів по всьому світу.

На фестивалі "Фанташпорту" покажуть 300 фільмів з 35 країн світу. У конкурсній програмі будуть такі корифеї світового кінематографа, як Такасі Міїке і Кім Кі Дук.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм позмагається зі стрічкою Кім Кі Дука у Португалії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі