вівторок, 18 вересня 2012 18:28

У Театрі на Лівому березі Дніпра показали виставу-провісник революції

Театр на Лівому березі Дніпра відкрив свій 35 ювілейний сезон прем'єрним спектаклем "Войцек. Карнавал плоті", поставленим Дмитром Богомазовим за відомою п'єсою Георга Бюхнера.

"Войцека" померлий від тифу молодий німецький письменник (1813-1837) завершити не встиг, і ця обставина надає п'єсі додаткову привабливість в очах режисерів - кожен постановник відчуває себе повноцінним співавтором драматурга. Тим більше що сторінки п'єси, виявленої в столі Бюхнера тільки в сімдесятих роках позаминулого століття, не були пронумеровані, що дозволяє легко міняти її епізоди місцями. Для відновлення ж вицвілого тексту знадобилося втручання хімії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків стане місцем "театральних конфронтацій"

"Я бачив на Заході кілька різних постановок цієї п'єси, дивився різні її версії по відео, і всякий раз дивувався, наскільки вона здатна перетворитися в руках режисера, - розповідає Дмитро Богомазов. - "Войцека" грають у різних жанрах, у різних стилях, він втілюється в найнесподіваніші форми. Структура цієї п'єси така, що здатна вбирати в себе найрізноманітніші підходи, в залежності від того, ким, для кого і для чого її грають".

Підхід Богомазова був визначений, насамперед, тим, що в Театрі на Лівому березі Дніпра багато акторів є ще й чудовими музикантами. Вони разом зі своїми інструментами і стали чимось на зразок античного хору, який у давньогрецьких трагедіях супроводжував й коментував розвиток дії. Розмістившись на ар'єрсцені, музиканти не тільки грають в різних жанрах і стилях, з однаковим успіхом стилізуючи і ліричні композиції, і хард-рок, який у поєднанні з німецькою мовою створює особливо обтяжливу атмосферу. Вони наповнюють простір вистави різними звуками природи, створюючи необхідний настрій. Сценічне середовище, в якому розгортається нехитрий сюжет "Войцека", створив син режисера Петро Богомазов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Розстальний: "На заході чим талановитіший актор, тим він простіший"

Головну роль полкового цирульника Франца Войцека, який через ревнощі зарізав дружину, яка зрадила йому за пару золотих сережок, грає заслужений артист України Віталій Лінецький. Без нього Дмитро Богомазов рідко обходиться в своїх поставках. У виставі також зайняті заслужений артист України Володимир Задніпровський, артисти: Яна Соболевська, Тамара Антропова, Андрій Самінін, Михайло Кукуюк Олександр Кохановський, Іван Завгородній, Ігор Антонов, Віталій Салій...

Бюхнер, який у свій час захоплювався політикою, за що був переслідуваний поліцією, є автором знаменитого революційного слогану "Мир хатам, війна палацам!". Цікаво, що поява "Войцека" на сцені часто ставала передвістям революції.

Зараз ви читаєте новину «У Театрі на Лівому березі Дніпра показали виставу-провісник революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі