четвер, 18 червня 2015 19:02

У Києві презентують книгу про "громадян окраїн", відкинутих суспільством

У Центрі візуальної культури 20 червня презентують спільний проект фотографа Мірона Цовніра та письменниці Катерини Міщенко, що розповідає про соціальні аспекти життя країни, які пересічні громадяни воліють не помічати. Виставка та книга матимуть назву "Українська ніч".

Так, працюючи над створенням книги автори спілкувалися з безпритульними дітьми в Одесі, наркозалежними у Полтаві, відвідали сирітський притулок на Чернігівщині, зафіксували індустріальні пейзажі ще мирного Донбасу. Логічним фіналом стали події на Майдані. Виставка триватиме до 12 липня.

"Довжелезна колона ветеранів, дітей із портретами героїв, різноманітних формувань збройних сил, комуністичних партійців із портретами Сталіна вирушає під гучні вітання полчищ на узбіччях. Майже хором малі й старі гукають "Спасибо!" і "Герои!". Я гублюся у натовпі, що вражає мене потужністю свого локального патріотизму, який водночас є загально-пострадянським з єдиним добре збереженим міфом Великої Перемоги. Саме цей міф є мотором для мобілізації людей, свій соціальний потенціал вони показують сьогодні на параді. Продажні чиновники чи занепад медицини не пробуджують таку масову політичну емоцію", - цитата з книги, в якій йдеться про останній парад в Севастополі, який тоді ще був частиною нашої країни.

"Українська ніч" – третя виставка Мірона Цовніра в Україні у Центрі візуальної культури. Перша виставка 2011 року представила найкращі роботи Цовніра за останні 30 років та супроводжувалася ретроспективою його фільмів. Друга виставка "Окраїна" 2012 року представила фотографії з Києва, Лодзі, Москви й Варшави й була присвячена так званим "громадянам окраїн" – відкинутим суспільством міським маргіналам у Східній Європі.

 
Зараз ви читаєте новину «У Києві презентують книгу про "громадян окраїн", відкинутих суспільством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі