пʼятниця, 28 грудня 2012 02:27

Тернополяни приносили на виставку власні речі
9

Фото: Олена Дзік

У Тернопільському обласному художньому музеї відкрили різдвяну виставку. В експозиції зібрали ікони та скульптури, що належали колись місцевим храмам, а також стародруки та святкові листівки і, звісно, живопис на цю тематику.

Як розповіла Gazeta.ua заступник директора музею Ольга Ваврик, найдавніший експонат датується XIV століттям.

"Це енколпіон, нагрудний знак, який колись носили священики. Він маленький за розміром, усього 5 см на 4 см. Виготовлений із міді, схожий до образка. А зображений на ньому святий Миколай. Подарував його у фонд директор нашого музею Ігор Дуда", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі відкрили виставку справжніх скарбів

Ольга Ваврик також зауважила що в експозиції переважають ікони Богородичного типу, а також представлені святі, які асоціюються із зимовими святами. Є і картини на релігійну тематику, із найдавніших - полотно невідомого австрійського художника XVIII століття.

За словами Ольги Романівни, до створення колекції листівок, представлених на виставці, активно долучалися не лише працівники музею, а й звичайні тернополяни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей з незвичною архітектурою назвали кращим в Європі

"Цю колекцію листівок свого часу започаткував знову ж таки наш директор. Він приніс власну збірку листівок від родичів та знайомих з різних країн. Потім її почали поповнювати і звичайні тернополяни, що приходили до художнього музею. Сьогодні наші фонди налічують 135 листівок з усього світу. Що цікаво, на американських та канадських зображені картини українських художників-емігрантів, як-от Петра Андрусіва чи Михайла Мороза, а по боках часто є орнаменти української вишивки. На польських - здебільшого відтворені малюнки Ісуса у яслах із Дівою Марією та святим Йосипом. А в українських зразках поштової продукції переважають малюнки із сільськими зимовими пейзажами та колядниками", - пояснила Ваврик.

Виставка діятиме до 23 січня. Вхідний квиток для дорослих вартує 8 гривень, для дітей – 5.

Зараз ви читаєте новину «Тернополяни приносили на виставку власні речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі