середа, 28 листопада 2012 13:15

Щорічно в Україні потрібно проводити 5 тисяч операцій з трансплантації - лікар

Щорічно в Україні потрібно проводити 5 тисяч операцій з трансплантації - лікар
Фото: inukr.net

Трансплантологія в Україні не має розвитку і через кілька років може зникнути, якщо не готувати нових фахівців з пересадки органів та тканин. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів Руслан Салютін, директор Координаційного центру трансплантології органів, тканин і клітин МОЗ України.

За його словами, українські лікарі бояться проводити операції з трансплантації. Щорічно в країні проходить близько 100 операцій по пересадці органів чи тканин.

"В Україні фактично як такої трансплантології не існує. Це мізерно мало в порівнянні з тим скільки трансплантацій виконується на рік у країнах Європи, США або Азіатських країнах. І так само мало в порівнянні з тим скільки нашим громадянам потрібно трансплантувати органів і тканин", - розповів Руслан Салютін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вилучити органи без згоди людини неможливо — медик

Крім того, за словами експерта, в Україні є проблема браку донорських органів.

"Існує три основні проблеми, які стримують розвиток трансплантології в Україні. Це відсутність системи, відсутність достатнього фінансування та відсутність соціальної політики. Родичі не дають свою згоду. У нас є випадки, коли люди намагаються приховати, що у нього видалили якийсь орган через те, що переймаються тим, що скажуть про це сусіди. Наше суспільство до цього не готове", - розповів Руслан Салютін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трансплантація без згоди. Навіть церква схвалює пересадку органів від померлих

На його думку, в Україні трансплантологія розвиватиметься через 3 - 4 роки за умови, якщо в країні створять державну службу трансплантації та будуть проводити соціально направлену політику.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство охорони здоров'я передало у Верховну Раду законопроект, що дозволяє використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не написали відмови від цього за життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні не існує "трупної трансплантології" - експерт

"Цілком можливо, що саме презумпція згоди змінить менталітет нашого населення. Люди будуть обговорювати це між собою і кожен член родини знатиме позиції один одного у цьому питанні. Ми сподіваємося, що змінимо громадську думку, змінимо відношення держави до трансплантації і виведемо нашу галузь в лідируючу, принаймні в країнах колишнього Радянського союзу", - додав медик.

 

Зараз ви читаєте новину «Щорічно в Україні потрібно проводити 5 тисяч операцій з трансплантації - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі