пʼятниця, 20 квітня 2012 11:38

Українці не поспішають ділитися органами померлих, щоб врятувати життя

Українці не поспішають ділитися органами померлих, щоб врятувати життя
Фото: ria.ru

Лікарі-трансплантологи повідомляють, що сьогодні в Україні використовується тільки 10% вітчизняного потенціалу з пересадки органів. Замість тисячі операцій, які можуть бути успішно виконані, в Україні роблять лише сто. Про це сказав головний трансплантолог Міністерства охорони здоров'я, Олександр Никоненко в інтерв'ю "Коментарям".

"Головна проблема в тому, що у нас" відстале "ставлення до поняття трансплантації. Сьогодні пересадка органів може здійснюватися або від родича хворого, або за згодою членів сім'ї на вилучення органів з трупа. Сім центрів трансплантації, розташовані в різних містах країни, можуть робити близько тисячі операцій на рік, а роблять в десять разів менше ", - розповів лікар.

На думку лікаря, презумпція незгоди - це шлях, який веде в глухий кут. В Україні вистачає фахівців та обладнання хорошої якості, але бракує органів, які б рятували кілька тисяч життів щорічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці не готові до посмертного донорства, яке пропонує МОЗ

"Сьогодні у випадку раптової смерті лікар повинен запитати у рідних загиблого, чи згодні вони, щоб органи померлого були використані для трансплантації. У дуже рідкісних випадках вдається отримати згоду", - пояснює Олександр Никоненко.

На його думку, це природно, що люди не можуть адекватно реагувати на питання про донорство, втративши близьку людину. Але українці мабуть дійсно далекі від розуміння того, наскільки важливе і необхідне діло вони можуть зробити, давши дозвіл на трансплантацію.

"У нас взагалі не розуміють, що це благородно - рятувати життя інших людей. Ніхто навіть не думає такими категоріями. Можливо, тому що занадто озлоблені. Адже трансплантація органів - це як здача крові, коли жертвуєш частиною себе заради порятунку життя людини. Ось чому трансплантологи Україні наполягають на введенні презумпції згоди, яка дозволить уникнути незручних розмов з родичами і вилучати органи померлих без згоди близьких ".

За офіційними даними щорічно близько 2 тисяч українців потребують трансплантації нирки, близько тисячі - печінки, і більше тисячі - заміну серця.

Зараз ви читаєте новину «Українці не поспішають ділитися органами померлих, щоб врятувати життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі