четвер, 25 серпня 2011 13:45

Румунський циган обікрав українських музикантів

Румунський циган обікрав українських музикантів

3,3 тисячі кілометрів за 75 днів проїхали на велосипедах Володимир Муляр та Ірина Гаврилець – учасники київського гурту "Фолькнери". На їжу та проживання заробляли виступами на вулицях румунських, болгарських і турецьких міст. Співали народні поліські й подільські пісні у власному аранжуванні. Мали африканський тамбурин, гуцульську ліру, бубон, гармошку й дудку.

"У провінційному місті Георгені виступали в парку. Публіки – нуль, тільки таксисти. Дивилися на нас, як на інопланетян. На сусідній лавці сиділо циганське сімейство. Їхні малі весь час косували на наш капелюх із грошима. Не знаю, за що їх Кустуріца любить. У Болгарії один циганчук нахабно згріб зароблені нами гроші. Натомість поклав фальшивий долар. Наступним був Брашов. Місто повне туристів, подібне до Кракова. Тут жвавіше реагували на наші співи – стримано, та аплодували, розпитували звідки ми. Казали, що наші вишиванки нагадують румунські. Вулицею йшла весільна делегація в національних строях. Нам налили вина і запросили на свято. Часто звертали з дороги в глухі села, щоб записати фольклор. Але бабусі тільки мотали головами, не хотіли нам співати. Заважав мовний бар'єр", - розповіла Ірина Гаврилець.

Найжвавіше на спів українців реагували турки.

"Найкасовіший виступ був у місті Чанаккале. Заробили близько 47 доларів. Туркам подавай жваві енергійні пісні. Реагують на них дуже безпосередньо – одразу підстрибують із місць, танцюють. Можуть під час співу почати розпитувати, пригостити чаєм чи вареною кукурудзою. Одного разу мало не силою затягнули в якесь гламурне кафе. Пригощали тістечками. Діти обліплювали нас, як бджоли, кидали цукерки. Румунська малеча весь час намагалася щось поцупити. Турки навпаки – піднімали із землі купюри й кидали в капелюх, якщо ті випадали. У мого чоловіка 8-річний малий узяв із рук бубон і почав так грати, що у Володі, музиканта з 10-річним стажем, очі на лоба полізли. Ритм у турків у крові. Вони – найкращі в світі перкусіоністи", - додала вона.

Як у Стамбулі поліцейські купували українським музикантам воду та де ще побував гурт "Фолькнери" можна прочитати у журналі "Країна" № 32 (85) за 26 серпня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Румунський циган обікрав українських музикантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі