четвер, 25 серпня 2011 12:50

"У нас якщо вишиванку вдягнув, бабки затюкають: націоналіст-опозиціонер", - білорус

"У нас якщо вишиванку вдягнув, бабки затюкають: націоналіст-опозиціонер", - білорус

Білоруський етногурт "OSIMIRA" співає мовою країни, в якій виступає. Гурт виступав більш як у десяти країнах Європи, Азії, Африки.

"У гурту з'явилася традиція співати мовою тієї країни, де виступаємо. На "Країні мрій" у Києві виконали коломийки. Уже співали словацькою, польською, російською. Угорською не пробували – складна мова, мізки можна пошкодити. Працюємо в напрямку етномузики, – це ширше поняття, ніж фольк. Розуміємо, що наші аранжування народних пісень зроблені з погляду міських жителів", - розказав лідер гурту Андрусь Половченя і додав, що білоруси заздрять українцям.

"Українці – відкриті, люблять свою країну, мову. Заздримо, коли бачимо молодь у вишитих сорочках – не одну-дві людини, а цілі гурти. У нас якщо вишиванку вдягнув на вулиці, бабки затюкають, скажуть: націоналіст-опозиціонер. І ще бачимо мільйон усмішок – одразу видно, що ваш народ більше бачить сонця, ніж наш. Тому так тепло ставитеся одне до одного. Таке враження у мене ще викликали естонці", - зазначив Половченя.

У Москві гурт має свій фан-клуб, а от до рідного Мінська їх не запрошують.

"Сприймають як периферійних музикантів. У Прибалтиці сцена подібна до білоруської – все дуже спокійно. Але на фестивалі Be Together у Литві місцева публіка запалює сильніше за африканців, енергія аж пре. Відрізняються тим, що намагаються почути не тільки як, а й що ми співаємо. Їм важливо погутарити, довідатися, що ми за люди. Інтровертна культура – передусім усередину себе дивляться. Те саме їм цікаво й у інших. Питав у литовців: "У вас такі хороші гурти, чому не їдете за кордон?" Кажуть: "Нам сдесь нра-а-авится", - поянив лідер "OSIMIRA".

Поляки у нього асоціюються з пивом.

"Поляки – це пиво. Дуже енергійні люди, щирі, та й мови у нас подібні. Раніше ж у одній імперії жили "від моря до моря". Виступаємо в Польщі найчастіше, почуваємося вже як удома. Вона за кількістю музичних свят займає перше місце в Європі. У поляків що не день, то фестиваль. Тому в них сьогодні наша "Osimira", завтра – ваш "Тартак", - зауважив Андрусь.

Чим відрізняється етномузика від фольку і де музиканти шукають старовинні тексти можна прочитати у журналі "Країна" № 32 (85) за 26 серпня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «"У нас якщо вишиванку вдягнув, бабки затюкають: націоналіст-опозиціонер", - білорус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі