вівторок, 16 серпня 2022 07:05

Помер король рок-н-ролу

Помер король рок-н-ролу
Тривалий час існувала легенда, що Елвіс Преслі живий. ФОТО: ВІКІПЕДІЯ

16 серпня 1977 року в місті Мемфіс в американському штаті Теннессі від сердечного удару на 42-му році помер музичний ідол 1950–1960-х Елвіс Аарон Преслі.

Дитинство Елвіс провів у злиденних умовах. Після закінчення середньої школи влаштувався на роботу водієм вантажівки.

Коли йому було 19, Елвіс вирішив записати кілька пісень до дня народження матері. Зробив це за $4 в одній зі студій грамзапису Мемфіса. Власника студії Сема Філіпса вразила оригінальна манера виконання пісень, і він запросив Елвіса спробувати попрацювати з оркестром. Після того як Преслі виконав у його супроводі пісню That's All Right, Філіпс погодився на своїй студії Sun Records за власний кошт випустити сингл Преслі, який практично миттєво досягнув верхніх позицій у чартах місцевих радіостанцій. Наступного року хлопець став популярним на всьому півдні США.

З 1956-го по 1958 рік Елвіс Преслі був незаперечним лідером усіх музичних чартів і хітпарадів, став першим білим виконавцем, який добився успіху в традиційно "чорному" рок-н-ролі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Король рок-н-ролу отримав повістку в армію

Проте наприкінці 1960-х рок-н-рол почав сильно змінюватись і молодь більше не вважала Елвіса Преслі лідером цього музичного стилю. 1973 року співак розлучився і згодом пристрастився до наркотиків. Іншим його "захопленням" стала їжа. Він набрав багато зайвих кілограмів і втратив привабливість.

15 серпня 1977-го Преслі приїхав у свій маєток "Грейсленд" глибоко за північ. Перед цим був у зубного лікаря. Залишок ночі розмовляв з подругою Джинджер Олден про майбутні гастролі, що мали розпочатися за два дні. Вранці Елвіс прийняв заспокійливі, але заснути не вдалося. За кілька годин він випив ще одну дозу ліків. Після цього деякий час читав книжки у ванній кімнаті, що була облаштована на зразок будуара. Близько 14:00 16 серпня прокинулась Олден. Дівчина знайшла бездиханне тіло Елвіса на підлозі у ванній. Вона викликала "швидку", що доставила Преслі в реанімацію. Невдовзі співак помер.

Розтин показав, що причиною зупинки серця стала надмірна доза різних наркотиків. Також існує легенда, що Елвіс досі живий.

Після заяви про смерть біля огорожі його маєтку одразу почали збиратися тисячні натовпи шанувальників.

Преслі поховали 18 серпня на кладовищі. Фани прагнули перевірили, чи дійсно "король рок-н-ролу" помер, і спробували зламати його труну. Після цього прах перенесли в "Грейсленд". Це місце згодом стало меккою фанів рок-н-ролу і туристичним атракціоном.

Після смерті майже всі його автомобілі стали активно з'являтися на аукціонах. Так, Cadillac 60 Fleetwood Special 1955 року продали за $150 тис. А Rolls-Royce – за $400 тис. За Cadillac 1974 року випуску просили $1,2 млн, але охочих купити його не знайшли. Деякі особисті речі короля рок-н-ролу перекочували в його музей у рідному Мемфісі.

Зараз ви читаєте новину «Помер король рок-н-ролу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі