середа, 10 травня 2017 18:36

"Після Євробачення подамось у Чорнобиль" - пройшов півфінал пісенного конкурсу
13

Фан-зона Євробачення на Хрещатику
Фото: Тарас Подолян
Фан-зона Євробачення на Хрещатику
Фан-зона Євробачення на Хрещатику
Фан-зона Євробачення на Хрещатику
Фан-зона Євробачення на Хрещатику

У Києві пройшов перший півфінал Євробачення-2017. Після виступу 18 країн-учасниць глядачі та жюрі обрали першу десятку фіналістів.

О шостій вечора поблизу метро Театральна припарковані чотири жовті автобуси з поліціянтами. В черзі до ларька "Київська перепічка" стоїть 84 людини.

"Коли дізналася, що Євробачення цьогоріч буде в Україні, вирішила ловити момент. За рік скинула 17 кілограм. Зараз важу 70. Наростила волосся, вії та нігті. Записалась на курси англійської. Друзі питають, чому так змінилася. А я просто дуже хочу заміж, бажано за іноземця", - каже прибиральниця Світлана Борошко. Вдягнута в чорні колготи в сітку та лаковані босоніжки. На віях по три стрази. Губи підвела рожевою помадою. Жує сосиску в тісті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Євробаченні: "купуй квитки українською мовою" - письменниця розкритикувала Руслану

На вулиці +9 градусів. Напроти Центрального універмагу біля фанзони двоє хлопців у синіх і сірих сімейних трусах біжать наввипередки по фонтану. Сцену знімає на телефон товариш бігунів. Після фінішу обнімаються, плескають один одного по спині. Кажуть, що програли спір.

Із цими людьми я спілкуюся. Боже, як соромно

"Із цими людьми я спілкуюся. Боже, як соромно. Ми вчотирьох з дитинства дружимо. Хлопці весь час між собою змагаються. Минулого тижня заклалися, хто з'їсть найбільше шаурми. З результатом у чотири штуки Сашко на три дні зліг з отруєнням. Цього разу втрьох відправили мені однакові SMS з текстом "Я маю тобі щось сказати". Той, кому я відповіла першому, переміг. Інші два бігають", - каже одинадцятикласниця Анастасія Холодова.

У фанзоні Євробачення два входи. Один біля ЦУМу, інший зі сторони McDonald's. Сумки кожного відвідувача перевіряють. Питають, чи немає гострих та різальних предметів. Їжу та напої не забирають. Усередині на двох великих екранах транслюють виступи учасників конкурсу. По всій території розміщені фотозони. Для фотографій відвідувачам пропонують віночки, лицарські обладунки, луки та булави безкоштовно.

Тільки Ляпіс Трубецький збирав стадіони

"Місяць тому назавжди переїхав до Києва з Білорусі. Сам з Гродно, що біля кордону з Польщею та Литвою. Півфінал разом з друзями почали дивитись в ресторані. Зрозуміли, що сумно й треба їхати в центр. Випадково облили дівчат пивом, так і познайомилися. Доки гуляв фанзоною, випадково виграв намисто. Тепер ношу. Вболіваю за своїх - "Навібенд". У букмекерів вони не у фаворитах. Та гадаю, що в десятку вони точно увійдуть. Цього року на Євробаченні вперше прозвучить пісня білоруською. 2017-го виповнюється 800 років нашій мові. Співаків, які виконують пісні білоруською, вистачає. Та витягти людей на їх концерти дуже важко. Тільки Ляпіс Трубецький збирав стадіони. Брутто й зараз збирає, та це вже не те. Всі хочуть, щоб повернувся Ляпіс. Коли він востаннє виступав, білети продали за 4 години", - каже фоторедактор Сергій Людкевич.

У центрі фанзони лежать м'які подушки, на яких сидять відвідувачі й курять кальяни. Біля головного екрану стоять хлопці, загорнуті в прапори Вірменії, Греції та України. Поряд сміється компанія поляків з намальваними прапорами на щоках.

Після Євробачення подамось у Чорнобиль

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ви що подуріли?" - письменник відреагував на гонорар Джамали

"Нас шестеро. В Україні вдруге. Раніше машиною їздили до Львова. Приїхали на 5 днів. Після Євробачення подамось у Чорнобиль. Мріяв про це, відколи побачив фільм "Розпад", режисера Михайла Белікова. Кажуть, що через два роки зону вже не можна буде відвідати. Сподіваюсь, що наша представниця виграє, але конкурс буде жорсткий. Приїжджати не боявся. В Києві почуваюсь в безпеці, хоча знаю про війну. Зараз ми маємо підтримувати одне одного. Це найважливіше", - каже рекламний агент Джегош Мартак.

З екранів оголошують країни, представники яких пройшли до фіналу. Це Молдова, Азербайджан, Греція, Швеція, Португалія, Польща, Вірменія, Австралія, Кіпр та Бельгія.

Коли європейці думають куди поїхати, обирають між Лондоном, Парижем чи Римом

"Я фанат Євробачення та вашої країни. Слідкував за новинами під час Помаранчевої революції та Революції гідності. Вперше відвідав Україну 19 місяців тому. Коли дізнався, що ви прийматимете конкурс - одразу забронював квитки. Коли європейці думають куди поїхати, обирають між Лондоном, Парижем чи Римом. Хоча майже все, що є там, можна знайти в Україні - природа, архітектура, сервіс. А головне - доступні ціни. Ви - країна-малюк. Тільки стаєте на ноги й намагаєтесь знайти своє місце у світі. Для вас поки що краще бути в Європейському Союзі, ніж у близьких відносинах з Росією", - каже турист Річард Лорн.

Трансляція закінчується опівночі. За 10 хвилин на ескалаторі метро Хрещатик пасажири співають гімн та "Червону руту" Софії Ротару.

Півфінал відкрив український співак Діма Монатік англомовною версією свого хіта "Кружит". Організатори визнали його найперспективнішим мультиартистом. Другий півфінал пройде 11 травня.

Зараз ви читаєте новину «"Після Євробачення подамось у Чорнобиль" - пройшов півфінал пісенного конкурсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі