понеділок, 06 вересня 2021 19:08

Найбільший фестиваль поп-культури пройшов в Україні: що презентували
7

Comic Con Ukraine 2021 відбувся у Києві. Найбільший в Україні фестиваль поп-культури відвідали понад 30 тисяч людей
Фото: Дмитро Анохін
Comic Con Ukraine 2021 відбувся у Києві. Найбільший в Україні фестиваль поп-культури відвідали понад 30 тисяч людей
Comic Con Ukraine 2021 відбувся у Києві. Найбільший в Україні фестиваль поп-культури відвідали понад 30 тисяч людей
Comic Con Ukraine 2021 відбувся у Києві. Найбільший в Україні фестиваль поп-культури відвідали понад 30 тисяч людей
Comic Con Ukraine 2021 відбувся у Києві. Найбільший в Україні фестиваль поп-культури відвідали понад 30 тисяч людей

Третій фестиваль популярної культури Comic Con Ukraine відбувся на території столичного артзавода "Платформа" 4-5 вересня. Провели зустрічі із закордонними зірками, виступи музичних гуртів, танцюристів і косплеєрів, турніри з настільних та відеоігор, виставки.

В окремій зоні заходу розповідали про новинки коміксів від українських видавництв. Згадуємо найцікавіші презентації суботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому варто відвідати Comic Con Ukraine 2021

Український інститут національної пам'яті представляє перший власний мальопис "Оборона Замостя. Легенда про Лопату". Розповідає про битву за Замостя 29-31 серпня 1920 року, в якій союзні війська Армії УНР та Війська Польського розгромили більшовицьку Першу кінну армію Семена Будьонного. Головні герої - український сапер Гнат Вечірній на прізвисько Лопата і польський жовнір Рафал Круц. Беруть участь у боях за містечко, за сюжетом. Автори - Володимир Поліщук та Ігор Кромф.

Комікс розповсюджується безкоштовно серед закладів освіти, культури, військових частин. Відкриває серію "Слава Героям", яка буде присвячена героїчним сторінкам Української революції 1917-1921 років.

Подивилися, як виглядала будьонівська армія, і вже не треба було ніяких орків. Вистачило реальних фотографій із максимально демонічними червоноармійцями

"Одним із завдань нашого інституту є популяризація історії, - каже Ігор Кромф. - Шукали цікавий формат. Я вже багато років колекціоную та пишу огляди на комікси. Подумав, чому б не зробити власний. Тим більше є досвід інших країн. Концепт виник майже одразу. Минулого року готували заходи про Замостя і вирішили, що графічний твір був б логічним продовженням.

Взяли за основу історичні факти. Намагалися відтворити справжню зброю, уніформу, перебіг подій. Твір має елемент художності, але не псує події, які насправді відбувалися.

Найяскравіший момент у підготовці мальопису пов'язаний з антагоністами - більшовиками. Спершу хотіли зробити їх демонічними персонажами, змалювати як якихось вигаданих орків. Потім подивилися, як виглядала будьонівська армія, і вже не треба було ніяких орків. Вистачило реальних фотографій із максимально демонічними червоноармійцями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим зайнятися на фестивалі Comic Con Ukraine тим, хто любить читати

"Хочу подякувати за вашу роботу над мистецьким проєктом. У мене є розуміння, що мої податки йдуть на щось нормальне, а не на розпил доріг і мусарню", - звертається до авторів слухачка.

"Даруємо тисячу сердець армії УНР", - відповідає Кромф.

Збираємо історії про перезавантаження - моральні, власного бізнесу або творчості. У книги є сайт, де кожен може розказати про себе і потрапити на сторінки поруч зі змінотворцями, які вже увійшли

Головний редактор порталу Rap.ua Михайло Правильний анонсує видання Reload: Ua. Це субкульутрний фотобук, що фіксує еволюцію історії сучасної урбан-культури останніх років. Створюють за підтримки видавництва UA Comix. Вийде друком 4 грудня.

"В Україні є мейнстрим і є так званий андеграунд, - говорить Михайло Правильний. - Скрізь — у музиці, книжковій індустрії, навіть політиці. Мейнстрим завжди краде в андеграунду й реалізує для широкої аудиторії. Умовна Ольга Полякова робить усе те, що вже зробили андер-артисти. У взяті в інших ідеї вкладаються гроші, й публіка це бачать.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська анімація стала більш сором'язливою

До книги увійдуть 40 історій людей, яким не потрібні маркетологи або брехня. Таких талантів у нашій країні багато. Саме про них ця книга. Кожен розворот буде складатися з однієї історії. Вже зібрали 35. Стосуються не тільки пересічних людей. Також ідеться про вітчизняні стартапи та артистів. Але тільки про андер - те, що знають надто мало українців.

П'ять текстів будуть від людей, яких ми самі ще не знаємо. Збираємо історії про перезавантаження - моральні, власного бізнесу або творчості. У книги є сайт, де кожен може розказати про себе і потрапити на сторінки поруч зі змінотворцями, які вже увійшли".

Після розповіді Михайло Правильний роздає візитівки з qr-кодом із посиланням на сайт проєкту Reload: Ua.

Жінка втрачає свідомість на пристані гавані й народжує плацентоподібну повітряну кульку, яка, поки героїня без тями, виростає в дерево броколі. І це лиш початок

"Наша цінність у тому, що намагаємося показати абсолютно відмінні комікси, стилі подачі з різних країн", - каже співзасновниця видавництва "Видавництво" Лілія Омельяненко. Ділиться подробицями про новинки, над якими ведеться робота. Зокрема, про "Татуювальник і клітор" данської художниці Рікке Вілладсен.

"Контроверсійне видання. Передзамовлень небагато - розумію, чому. Виглядає кріпово, але такого незвичного твору на ринку ми раніше не бачили. Це перший переклад данського коміксу в Україні. Фантастичний феміністичний роман. Жінка втрачає свідомість на пристані гавані й народжує плацентоподібну повітряну кульку, яка, поки героїня без тями, виростає в дерево броколі. І це лиш початок. Спочатку історія та зображення можуть здатися незрозумілими. А коли починаєте гортати, побачите, що якісь речі авторка просто не домальовує. І ви розумієте, чому так. У цьому є сенс. Рікке Вілладсен говорить про сексуальність і материнство у свій унікальний спосіб".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екранізація світового бестселера та супергеройська сімейна драма - що дивитися в кіно цього тижня

"Чи правда, що наше суспільство агресивно реагує на подібну літературу, де згадуються відверті сцени або ж порушуються жіночі проблеми?" - запитує ведучий комікс-сцени Олекса Мельник.

"Реакція різна, але мені здається, що до нашого видавництва вже звикли. Мабуть, найбільш агресивно сприймалася книжка про прийняття жінками своєї сексуальності "Заборонений плід" шведської коміксистки Лів Стрьомквіст. На обкладинці зображена спортсменка, в якої у цей період ідуть місячні. Саме на це особливо реагували в деяких містах. Зокрема, у Львові. Також у Дніпрі, де попрохали навіть зняти цей банер, коли тільки друкували книжку. Але все міняється. Думаю, люди зрозуміли, що з нами боротися нема сенсу. Ми будемо продовжувати говорити на цю тематику", - говорить Лілія Омельяненко.

Діти зрозуміють швидше, ніж дорослі. Тому що їхня фантазія набагато краще працює

Комікс "Віч-на-віч" презентує автор Євген Харук.

"Зовсім свіжак. Буквально кілька днів тому отримали з поліграфії, - каже. - Усе почалося з челенджу Inktober. Кожного жовтня художники малюють щодня скетчі на нову тему. Кілька років поспіль брав участь. Торік вирішив, що можна об'єднати свої замальовки якоюсь однією ідеєю, щоб були пов'язані між собою.

Так з'явилися перші ілюстрації для "Віч-на-віч". У мене був розроблений персонаж, і з ним щодня відбувалися різні події відповідно до теми челенджу. Поступово зібрався цілісний сюжет - єдина історія з логічним фіналом.

Головний герой - око з ніжками у плащі. Його звуть Гейз, що перекладається з англійської як прискіпливий погляд. Мандрує сюрреалістичним світом і зустрічає різних персонажів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочався найстаріший у світі кінофестиваль

Це silent book - книжка без слів. Історія розкривається в зображеннях. Це дає додатковий простір для уяви. Можете трохи по-різному прочитувати, сприймати, додумувати мотивацію персонажів. Відбувається гра між читачем і твором.

Також додали інтерактив. Розробили паперову модель Гейза. Наприкінці книжки є qr-код, з яким можете скачати схему, надрукувати на домашньому принтері та склеїти собі героя коміксу".

"Історія химерна. Вдало передає відчуття сну. Вперше просив, щоб мені самому пояснили, бо не до кінця зрозумів. Тому впевнений, що кожен знайде щось своє. Думаю, діти зрозуміють швидше, ніж дорослі. Тому що їхня фантазія набагато краще працює", - додає засновник видавництва UA Comix Богдан Кордоба.

Найбільший в Україні фестиваль поп-культури Comic Con Ukraine цьогоріч відвідали понад 40 тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший фестиваль поп-культури пройшов в Україні: що презентували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі