неділя, 08 липня 2012 19:04

На Вінничині вогонь запалювали тертям об колоду
15

Фото: Фото: Михайло ЗГАР

У Вінниці 7-го липня відбувся IV-й Всеукраїнський фестиваль звичаєвої культури "Живий Вогонь".

Із 9-ї ранку в парку людно. Чути брязкіт заліза, у трьох місцях складають три сцени: головну, народну та молодіжну.

До Вінниці приїхало 37 народних майстрів, переважно із заходу України, декілька чоловік із Поділля. Вони давали близько десяти майстер-класів із лозоплетіння, гончарства, та інші. Новинкою майстер-класів був урок із генеалогії, де приватний підприємець Віктор Долецький навчав складати родовід та стрільба з лука.

"Стріляти з лука цікаво, але важко. Я дав 10 гривень і три стріли випустив, одна влучила в яблучко", – каже Віталій Возний, 14 років.

"Ми всі спортсмени, хочемо популяризувати професійну стрільбу з лука", – каже Олександр Онуфрійчук, 20 років.

На спортмайданчику пройшли змагання з армреслінгу, потім перетягували канат, та носили мішки з піском на швидкість.

У рамках "Живого Вогню" паралельно пройшов літературний фестиваль "Перо у серці". Молоді письменники читали відпочиваючим свої твори. Гостем літераторів був письменник Олександр Іранець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вогонь для багаття добували з дерева

Біля народної сцени найбільше людей у національному одязі. Учитель Ніна Бегас із Гнівані співає етноспівом, потім діти з Запоріжжя демонструють національне бойове мистецтво "Спас".

"От коли переступаєш поріг фестивалю відчуваєш, що ти дійсно поринув у світ етно-фесту, кльове відчуття, мені дуже подобається", – додає викладач економіки Юрій Прокопишин.

"Такі фести потрібні, люди можуть зібратись і поговорити. Тут дивлюсь дівчатка з віночками, тут бойові гопаки ці, - просто супер!", – Юрій Журавель, 40 років, фронтмен гурту "Ot Vinta!".

Вогняне шоу демонстрували козаки з Гнівані. О 21.00 розпалювали багаття за старовинним способом – тертя колоди об деревину на спеціальному пристрої.

"За енергетичним розумінням вогонь здобутий сірниками, чи запальничкою не має сили, для обряду використовували вогонь з блискавки, що в дерево влучила, а тут беруть вогонь з кресала", – розповідає Олег Анісімов.

"Довго чекали відкриття великої сцени, на ній ніби співали, а то виявляється звук перевіряли. Та загалом свято чудове, наступного року приїдемо ще", – додає Любов Красилень, 59 років, із міста Миколаїв.

Зараз ви читаєте новину «На Вінничині вогонь запалювали тертям об колоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі