середа, 24 червня 2009 19:15

Вогонь для багаття добували з дерева

— Гей, козачко, йди-но сюди! — гукає дівчат отаман Кальницького полку Михайло Баніц. — Спробуй-но козацької горілки. Сам її робив. Оце береш 50 грамів калгану, стільки ж молодого грецького горіху, зірваного на свято Івана Купала. Ще трохи м"яти. Настоюєш на літрі самогону 20 днів під ліжком.

20–21 червня на острові Фестивальному посеред Південного Бугу у Вінниці відбувся міжнародний козацький фестиваль звичаєвої культури "Живий вогонь". Близько 200 козаків з України, Білорусі та Польщі з"їхалися сюди.

Першого дня на острів не пускають зі спиртним. Завертають і тих, хто привів собак без намордників: такі правила безпеки. Вхід у національному вбранні безкоштовний. Інші кидають у діжку добровільні внески, хто скільки хоче.

— Не гупайте так, барабани вже не витримують! — кричить до хлопчаків скульптор 53-річний Олексій Альошкін із села Букатинка Чернівецького району Вінниччини. На "Живому вогні" він представляє свій мистецький проект "Наживо".

На галявині діти грають на розмальованих родиною Альошкіних барабанах, бавляться саморобними іграшками в етностилі.

— Оце наш арт-майдан, тут створили українську духовну республіку, — пояснює митець. Він називає себе Олекса Босий, бо з 1990 року ходить босоніж. — У мене всі барабани незвичні. Оно зі старого вулика, поряд піонерський барабан. Знайшов його порваним, то залатав. Сопілок багато.

У 22-річного Сергія Гасанова з Хмельницького просять сфотографуватися з його 6-кілограмовою булавою з ясеня.

— Два роки вчуся нею всілякі трюки витворяти, — каже Сергій, вільно розмахуючи зброєю. Він — учасник обласної Федерації бойового гопака. — Ми її замовляли у Львові.

Підкріпитися на фесті за 5 грн пропонують козацьким кулешем та юшкою. За ці ж гроші дають півлітра медовухи — меду, розведеного з водою. Неподалік намет вінницьких буддистів. Ті пригощають гостей безкоштовними вегетаріанськими стравами.

На другий день святкують Івана Купала за старим стилем за язичницькими обрядами. Вогонь для багаття добувають із дерева. Посеред квадратної конструкції вмонтовано рухомий кіл. До нього прив"язали мотузку, яку по черзі тягнуть із різних боків чоловіки. Тричі мотузка обривається. За 20 хв. таки вдається запалити.

За два дні на "Живий вогонь" прийшло понад 2 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Вогонь для багаття добували з дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі