середа, 05 жовтня 2011 15:21

На Івано-Франківщині лелеки отримають "євро житло"

На Івано-Франківщині лелеки отримають "євро житло"

Прикарпатські енергетики планують підняти на металеві платформи майже 500 гнізд лелек, які розташовані на дерев'яних та залізобетонних опорах електроліній напругою 0,4 кВ.

Про це повідомила прес-служба "Прикарпаттяобленерго", посилаючись на започатковану енергопостачальним підприємством природоохоронну програму "Лелеки".

Жити в цих гніздах лелекам буде безпечніше, бо вони змонтовані високо над проводами, що запобігає ураженню птахів струмом, а саме гніздо надійно закріплене й не загрожує падінням на лінії електропередачі.

Переобладнуючи лелечі оселі, енергетики водночас захищають і птахів, і повітряні лінії електропередачі.

Лелеки люблять гніздитись на опорах ліній електропередачі – звідти зручно робити огляд та пильнувати своє гніздо з усіх боків. Перші спроби вильоту молодих пташенят з гнізд часто призводять до зіткнення з проводами. Як наслідок, виникає замикання в електромережі та відбуваються збої в електропостачанні, окрім того, гинуть молоді лелечата. А в дощову погоду намокле гніздо стає електропровідним, що є загрозою для лелечої родини й збільшує технологічні витрати електричної енергії.

Тому, аби вирішити цю проблему, власними силами "Прикарпаттяобленерго" виготовляє та встановлює основи, на які переносяться рештки старого гнізда. До того ж на лінії електропередачі, яка знаходиться під новою лелечою оселею, накладають ізоляційні трубки, які захищають проводи від лелечого посліду, а також оберігають життя молодим лелечатам.

На Прикарпатті практику "єврожитла" для птахів запозичили з сусідньої Польщі.

Зараз ви читаєте новину «На Івано-Франківщині лелеки отримають "євро житло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі