вівторок, 26 листопада 2019 10:25

"На 1500-річчя Києва отримала в подарунок книжки Франсуази Саган"

Автор: Сергій Старостенко
  Міла Іванцова
Міла Іванцова

Письменниця Міла Іванцова 37 років зберігає кілька виданих у Франції книг Франсуази Саган. У спогадах журналу "Країна" вона розповіла, що прочитати книги цієї авторки в радянський час було майже нереально, оскільки вони видавалися за залізною завісою, а у вишах студенти вивчали твори хіба що французьких письменників-комуністів.

"Я навчалася в Київському державному педагогічному інституті. Профільними предметами у мене були французька мова та російська мова й література. Багато годин на тиждень приходилося на вивчення іноземної мови, але то все була теорія. Живих французів ми у 80-і тільки мріяли побачити. Але у 1982 році Київ планував святкувати своє 1500-річчя й очікував збільшення туристичних потоків. Десь я дізналася, що Інтурист запроваджує курси для студентів-мовників, щоби ті влітку підсилили лави вже наявних гідів-перекладачів. Пройшла відбір, місяців три-чотири вчилась і теорії, і практиці, а потім стартувала стажером при досвідченому гіді.

Це були перші живі французи, яких я побачила, зустрічаючи групу досить літніх людей у Борисполі. Ком мені став у горлі, і я боялася з ними заговорити попри всі мої п'ятірки в інституті й на курсах. Але вибору не було – довелося спілкуватись і водити екскурсії, і розповідати про нас, і дізнаватися про них. Моє хвилювання з приводу можливих помилок тануло від їхніх компліментів, я була щаслива ділитися з туристами любов'ю до мого міста. Напевне, вони це відчули і зробили мені подарунок – кілька книжок-покетбуків Франсуази Саган. Серед них бестселер "Прощавай, смутку!" і "Трохи сонця в холодній воді".

Сьогодні важко зрозуміти мої емоції від справжніх французьких книжок, а не адаптованих до нашого читача і виданих у Москві. Тоді це був скарб. Бо про Саган, до речі, нам в інституті й не згадували. Ми більше читали за програмою французьких авторів-комуністів. Я бережу ті книжки вже 37 років, вони трохи затріпані, бо читала їх, звісно, не тільки я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменниця готує кокосове печиво за рецептом Мумі-тролів

Тоді й подумати не могла, що через багато років зроблю власний "реверанс" Франсуазі Саган – добряче покопаюся в історії й напишу роман, де вона стане однією з героїнь. А на обкладинці книжки "Моя бабуся спала з Саган" будуть сфотографовані ті книжечки, подаровані мені колись моїми першими французами", - розповіла письменниця.

Інтерв'ю з Мілою Іванцовою читайте в журналі "Країна".

Французька письменниця Франсуаза Саган (справжнє прізвище Куарез) відома творами "Здрастуй, смуток!", "Чи любите ви Брамса", "Сонячний промінь у холодній воді", "Втомлена війною" та інші. Всі твори Франсуази Саган - про любов, самотність, незадоволеність життям. Вони відрізняються ясністю оповідної манери і точністю психологічного малюнка.

Зараз ви читаєте новину «"На 1500-річчя Києва отримала в подарунок книжки Франсуази Саган"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі