четвер, 14 грудня 2017 10:31

Мусульмани в АТО запитують, як стріляти в одновірців – муфтій Ісмагілов

Мусульмани в АТО запитують, як стріляти в одновірців –  муфтій Ісмагілов
Мусульмани України ставляться з повагою, до будь-яких релігій, культів і поглядів, - каже муфтій Саїд Ісмагілов

11 грудня була ухвалена "Соціальна концепція мусульман України", яка покликана розтлумачити віруючим, як жити у країні, де більшість – не мусульмани. Про це під час круглого столу "Гідність людини в християнстві й ісламі" повідомив муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Саїд Ісмагілов.

"Мусульмани України зазначають, що іслам захищає основоположні права людини (збереження життя, релігії, честі, розуму, майна, нащадків) незалежно від статі, раси, національності, релігійної приналежності. Також мусульмани України ставляться з повагою до будь-яких релігій, культів і поглядів", - підкреслив муфтій.

За його словами, в ісламі гідність є однією з основних прав людини, а в Корані сказано, що людина є найкращим творінням Господа та намісником Бога на Землі.

"Як військовий капелан я часто відвідую зону АТО. Українські воїни мене питають – як воювати з ворогом, який у нас стріляє, якщо він такий же християнин чи мусульманин. Але засновник Ісламу пророк Магомет сказав: "Життя, гідність і майно людини є недоторканними. Якщо хтось прийшов тебе позбавити цього, ти зобов'язаний це захищати", - зазначив Саїд Ісмагілов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні переймають практику ФСБ: мусульманам підкинули екстремістську літературу - муфтій Ісмагілов

Після окупації Криму і Донбасу більшість мусульман України залишились проживати на окупованих територіях. В Україні мусульмани готові до міжрелігійного діалогу.

"Раніше такий діалог у межах Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій був формальний. Ієрархи різних церков збиралися за столом і говорили про питання, які турбують. Але не було розмов про богослов'я, релігійну філософію чи моральні виміри. Цікавим прикладом міжрелігійного діалогу в історії є Кримське ханство. На півострові де державною релігією був іслам, існували християнські, караїмські і юдейські громади, які жили в мирі. Протягом століть не було жодних релігійних конфліктів. Храми знаходились так близько, що можна було помахати рукою з мінарета, і це побачать на дзвіниці церкви", - розповів муфтій Ісмагілов.

У Києві відбулась презентація 5-го видання 1-го повного перекладу Корану українською мовою. Необхідність перевидання перекладу смислів Корану виникла через величезний попит, бо перші 4 наклади розійшлися за лічені дні.

Зараз ви читаєте новину «Мусульмани в АТО запитують, як стріляти в одновірців – муфтій Ісмагілов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі