пʼятниця, 05 червня 2015 19:32

У Львові відкрили Ісламський культурний центр імені Мухаммада Адсада
15

Фото: Ярослав Тимчишин

5 червня у Львові відбулося урочисте відкриття першого в місті Ісламського культурного центу. Серед дев'яти подібних центрів на території України, цей унікальний тим, що носитиме ім'я львів'янина Мухаммада Асада (Леопольда Вайса).

Леопольд Вайс народився у 1900 р. в єврейській родині на вулиці Кохановського у Львові (зараз вулиця Левицького). Його дід був рабин із Чернівців. Але для себе він обрав Іслам і став видатним журналістом, громадським і політичним діячем, а також науковцем, що зробив переклад Корану англійською мовою.

"Коли ми планували відкриття цього центру, над тим, чиїм іменем його назвати думали дуже мало. Бо ця видатна людина – Мухаммед Асад – дуже відома у багатьох мусульманських країнах, у країнах Європи, але на жаль, у своєму рідному місті, у своїй Україні він не є дуже відомим. Ми подумали, що це несправедливо і вирішили цей Ісламський культурний центр у великому європейському місті Львові назвати іменем цієї людини", – розповів на урочистій церемонії відкриття культурного центру Шейх Саїд Ісмагілов, один з мусульманських духовних лідерів в Україні.

В Ісламському центрі облаштували мечеть, затишну бібліотеку та просторі аудиторії. Тут мусульманська громада Львова зможе спільно молитися, відзначати свята, спілкуватися та навчатися.

Заступник голови Всеукраїнської асоціації громадських організацій "Альраід" Сейран Арифов зазначив: "Я був здивований і приємно вражений, що на цій вулиці є організації різних конфесій і релігій. Це дуже символічно. Я сподіваюсь, що цей культурний центр і його частина мечеть, буде не тільки місцем для виконання релігійного життя мусульман, але й місцем для культурного діалогу між представниками різних конфесій і національностей".

Ініціаторами та організаторами відкриття цього центу стали Духовне управління мусульман України "Умма", ВАГО "Альраід" та місцева релігійна громада "Ен-Небрас". У церемонії відкриття взяли участь представники органів влади, чиновники, релігійні та громадські діячі.

Представник кримськотатарської громади Львова зачитав лист вдячності львів'янам за гостинність від Мустафи Джемілєва і Рафата Чубарова.
Під час відкриття центу відбулась презентація перекладу смислів Корану українською мовою за редакцією українського вченого Михайла Якубовича та відкриття меморіальної дошки, присвяченої Мухаммаду Асаду.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили Ісламський культурний центр імені Мухаммада Адсада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі