неділя, 23 травня 2021 22:57

Ми приречені на сусідство з Росією – Наталка Ворожбит про війну, "Погані дороги" і 10 років життя у Москві

Автор: Анатолій Гаєвський
  Наталка Ворожбит: "Ми за 7 років звикли до війни, до її рутини, що вже й не так страшно"
Наталка Ворожбит: "Ми за 7 років звикли до війни, до її рутини, що вже й не так страшно"

Війна нас навчила серйозніше сприймати себе в цьому світі. Про це розповіла режисерка, сценаристка і драматургиня Наталка Ворожбит у програмі "БОЧКА. Розмова по-українськи" на YouТube-каналі Gazeta.ua.

20 травня фільм Наталки Ворожбит "Погані дороги" про життя на Донбасі в умовах російсько-української війни вийшов в український прокат. Торік стрічка отримала приз на "Міжнародному тижні критики" у Венеції.

"В основу фільму лягли підслухані історії з Донбасу. Певна кількість моїх друзів, хлопців і дівчат, були в полоні. І коли я їздила на Донбас часто, це особливо 2014-2015 роки, було дуже страшно. Ти постійно задавав собі питання, от їдеш із таксистом уночі по своїх проукраїнських справах, і думаєш, а хто за кермом, чим ця історія може закінчитися. Мозок шукає рішення: якщо потраплю в полон, як буду поводитися, що робитиму. Кожна новела надиктована своїми власними питаннями і страхами," – розповідає режисерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культура не буває поза політикою. Інакше це просто розваги – Островська-Люта про Книжковий арсенал, УКФ і кризу читання



На думку Наталки Ворожбит, зараз українці проробляють власні травми.

"У XXI столітті триває війна на нашій території. І серед тих, хто з нами воює, є й українці, наші співгромадяни. Як таке могло відбутися? Ми ж вибороли незалежність, були такі щасливі, горді. Виходить, що ми не впоралися. Це дуже велика травма, наче ми не заслужили свою незалежність. Також травма, що ми приречені на сусідство з Росією. Сторіччя проходять, а нічого не можемо з цим робити. Напевно, все життя України буде в такій боротьбі. Мене вражає, що люди до всього звикають. Ми за 7 років звикли до війни, до її рутини, що вже й не так страшно. Травм забагато," – пояснює Ворожбит.

2 лютого на YouТube-каналі Gazeta.ua стартувала програма інтерв'ю "БОЧКА. Розмова по-українськи" із розмови з філософом Володимиром Єрмоленком. У наступних випусках спілкувалися із письменником Станіславом Асєєвим, журналістом і публіцистом Павлом Казаріним та директоркою "Мистецького Арсеналу" Олесею Островською-Лютою. Разом із гостями програми ми намагатимемося збагнути, що в часи змін відбувається на всіх рівнях від культури до геополітики, віднайти відповіді, як і куди рухатися Україні. Веде програму журналістка Ольга Богачевська.

Зараз ви читаєте новину «Ми приречені на сусідство з Росією – Наталка Ворожбит про війну, "Погані дороги" і 10 років життя у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі