пʼятниця, 23 квітня 2021 22:16

Культура не буває поза політикою. Інакше це просто розваги – Островська-Люта про Книжковий арсенал, УКФ і кризу читання

Автор: Сергій Старостенко
  Олеся Островська-Люта: "Сьогодні вперше за останні 30 років українське суспільство дуже активно захищає культуру"
Олеся Островська-Люта: "Сьогодні вперше за останні 30 років українське суспільство дуже активно захищає культуру"


Сьогодні вперше за останні 30 років українське суспільство дуже активно захищає культуру. Про це розповіла артменеджерка, кураторка і директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта у програмі інтерв'ю "БОЧКА. Розмова по-українськи" на YouТube-каналі Gazeta.ua.

15 квітня конкурсна комісія обрала нову голову Довженко-Центру. Однак Міністр культури Олександр Ткаченко запропонував провести повторне голосування. Місяць тому Наглядова рада УКФ не змогла обрати виконавчого директора. Торік багато кінодіячів протестували проти непрозорого і скандального, на їх думку, обрання голови Держкіно.

"Олена Гончарук – хороша кандидатка на посаду директора Довженко-Центру. Цілком адекватна, компетентна конкурсна комісія, – вважає Олеся Островська-Люта. – Від якості комісії залежить надзвичайно багато. Щодо УКФ, Наглядова Рада продемонструвала під час останнього конкурсу некомпетентність. Не знаю, чи недоброчесність, але процес відбору був дивний."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці не читають і що з цим робити

У 2014 році Островська-Люта працювала першою заступницею Міністра культури Євгена Нищука.

"У випадку УКФ велике значення має роль органу управління – Міністерство культури. Саме воно запускало цей корабель свого часу. Це ж стосується Українського інституту чи Українського інституту книги. По-друге, важлива компетентна команда, яку разом формують директор і Наглядова Рада. У попередні роки працювала синергія. Звичайно, були конфлікти, тертя і непорозуміння. Але це не можна порівняти, що маємо зараз. Так відбувається, коли одна зі сторін стає слабкою, а інституція ще не має тривалої історії, аби на неї спертися," – вважає артменеджерка.

На її думку, ці інституції все ж таки можна зберегти.

"Це залежить від достатньої активності і віри всіх нас на культурній сцені. Ми –суспільство, яке має багато досвіду перемог, не один Майдан. Інша річ, це не миттєвий і не безболісний процес. Може по дорозі бути маса неприємних подій, компромісів, часом вимушених. І це ніколи не закінчується. Їх берегти доведеться завжди упродовж усієї демократії," – пояснює Островська-Люта.

2 лютого на YouТube-каналі Gazeta.ua стартувала програма інтерв'ю "БОЧКА. Розмова по-українськи" із розмови з філософом Володимиром Єрмоленком. 24 лютого письменник Станіслав Асєєв розповів про 31 місяць полону в "ДНР". 21 березня Павло Казарін пояснив, чому Навальний може стати новим Путіним. Разом із гостями програми ми намагатимемося збагнути, що в часи змін відбувається на всіх рівнях від культури до геополітики, віднайти відповіді, як і куди рухатися Україні. Веде програму журналістка Ольга Богачевська.

Зараз ви читаєте новину «Культура не буває поза політикою. Інакше це просто розваги – Островська-Люта про Книжковий арсенал, УКФ і кризу читання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі