четвер, 21 березня 2024 13:33

"Люди відчувають пустку" - Мар'ян Пиріг про українців, які бояться відмовлятися від пісень та фільмів з РФ

"Люди відчувають пустку" - Мар'ян Пиріг про українців, які бояться відмовлятися від пісень та фільмів з РФ
Мар'ян Пиріг закликає українців стати справжньою спільнотою, а не сумою індивідів. ФОТО: Валерій Шмаков

Деякі українці бояться відмовлятися від російської культури, бо не мають альтернативи. Адже Росія винищувала і маргіналізувала все українське.

Люди відчувають пустку. Бо вони українського не вивчали і не хотіли знати, що воно існує, розповів в інтерв'ю журналу "Країна" засновник та вокаліст фольклорного гурту "Пиріг і Батіг" Мар'ян Пиріг.

"Люди, відмовляючись від московського, нічого не мають натомість. Бо вони українського не вивчали й не хотіли знати, що воно існує. Тут маємо багато роботи. Хотів би бути оптимістом, але я не застану цих змін за свого життя. Це тривалий процес трансформації та самоповернення. Втім, починати треба з усвідомлення: російське – чуже, робимо й цінуймо своє. Українці мають стати спільнотою, а не сумою індивідів. Без загравання з Росією. У росіян є "послушание". У нас – чемність і шана до свого краю. Проявімо її", - заявив Мар'ян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не впізнати" - Сергій Жадан показав себе в молодості

Українцям життєво необхідно збагнути, що потрібно ставати людьми без "російського нальоту", додав музикант.

"Та вони втиснули її кирзаком нам так глибоко (мова про російську культуру. – Gazeta.ua), що віддерти її – справа непроста, але вкрай потрібна".

Повну версію інтерв'ю з музикантом читайте на Gazeta.ua та у свіжому випуску журналу "Країна".

Чому в Україні зараз є тільки один фронт - військовий, що робити з запитом українців на російський музичний продукт, чому реп-виконавці з ворожої країни не засуджують політику Путіна, чи місце українським артистам в окопах та що таке - націоналізм. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Олег "Фагот" Михайлюта, один з фронтменів українського хіп-хоп гурту "ТНМК".

Зараз ви читаєте новину «"Люди відчувають пустку" - Мар'ян Пиріг про українців, які бояться відмовлятися від пісень та фільмів з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі