пʼятниця, 11 лютого 2011 15:56

Львівські літературознавці назвали Ліну Костенко маразматичкою

Львівські літературознавці назвали Ліну Костенко маразматичкою

У львівській кав'ярні "Кабінет" відбулась зустріч поетів, письменників і літературознавців Ігоря Котика, Віктора Неборака та Юрія Кучерявого, які провели аналіз останньої книги Ліни Костенко "Записки самашедшого".

Літературні критики дійшли висновку, що Ліні Костенко треба було виговоритись. Тож, аби зберегти свою приватність, вона вдягнула маску програміста. Маскою вони назвали головного героя твору роману письменниці через його схематичність та неправдоподібність.

"Герой працює системним адміністратором, а зоветься програмістом. Він постійно мріє про Силіконову долину та достойний заробіток, у той час коли емігрувати є резон хіба суперспеціалістам або тим, хто надумав розпочинати власний бізнес", - зауважив поет Юрій Кучерявий.

На його думку, Ліна Василівна узагалі не має уявлення, про що пише.

"Для неї усі ці технологічно обізнані люди – комп'ютерники", - наголосив Кучерявий.

Письменник Ігор Котик у свою чергу зауважив, що "окрім плутанини з професійною приналежністю, тривожать також й індивідуальні психологічні характеристики головного героя".

"Попри відсвятковане у 2000 році 35-річчя, "програміст" мислить як підстаркуватий панок у руслі "Краще б тої незалежної України узагалі не було". До всього, у його мовленні постійно звучать феміністичні нотки, ностальгія за минулим та обурення з приводу сучасної української літератури як відбірного лайна", - зазначив поет.

"Можливо їй (Ліні Костенко - ред.) потрібно було виговоритися? Вона, як і всі ми, болісно переживала Міленіум, мала відчуття, що усі події, котрі відбуваються навколо – дуже-дуже важливі. Тому фіксувала сітку подій весь час. Вийшов щоденник, але це не дуже цікавий жанр. Тим паче, щоденник передбачає відкритість у приватному житті, а це вдвічі ризиковано. Тож Ліна Костенко вигадує цього програміста, аби під цією маскою ще за життя і виговоритися, і зберегти свою приватність. Починається "гра в програміста", бо часом Ліна Василівна забуває про свою маску і починає говорити сама", - вважає поет Віктор Неборак, якого підтримав Ігор Котик.

"Записки сумашедшого" – це 416 сторінок стилістично не мистецьких, суб'єктивних закидів і обвинувачень сучасникам, замішаних на ксенофобії, гомофобії та сексизмі", - підкреслив Кучерявий.

"Ліна Василівна змаразматіла!", – додав він і закликав рецензентів "копати глибше", бо книга іменитої української поетки переповнена рефлексіями на тексти, виставки, соцільно-культурні події, де дійовими особами є наші сучасники".

"Вона навіть робить закиди учасникам "Революції на граніті". Зокрема, у "Записках самашедшого", де батьком "програміста" є шестидесятник, вириває з контексту та суб'єктивно тлумачить статтю Олеся Донія "Смерть шістдесятництва", де він констатує відхід від активної суспільно-політичної позиції громадських діячів минулого на тлі протестної кампанії "Україна без Кучми", - підкреслив поет.

Він наголосив, що гострота в статті присутня тільки у заголовку.

"Але я не звик, щоб мене ображали!", – обурюється у книзі батько- шестидесятник, коли в статті Донія нема нічого образливого", - зауважив Кучерявий.

Нагадаємо, Ліна Костенко раптово перервала свій творчий тур по Україні.

Її зустрічі з читачами Кривого Рога та Острога відсуваються на невизначений термін, а львівські зустрічі — скасовуються.

Про своє рішення Ліна Костенко сповістила 9 лютого Іванові Малковичу, директорові видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". Каталізатором такого рішення видатної письменниці стали "провокативні інсинуації деяких львівських письменників, журналістів та діячів театру", повідомляється на сайті видавництва.

ЗІК

Зараз ви читаєте новину «Львівські літературознавці назвали Ліну Костенко маразматичкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі