пʼятниця, 23 серпня 2024 20:29

Літопис українського спротиву: 24 серпня на "Еспресо" фільм "10 років війни"

Літопис українського спротиву: 24 серпня на "Еспресо" фільм "10 років війни"
Допрем'єрний показ фільму "10 років війни". Фото надане каналом "Еспресо"

Від перших вуличних акцій Революції Гідності до всенародного опору під час повномасштабного вторгнення - цим найважливішим подіям новітньої історії України присвячений новий документальний фільм "10 років війни". Він створений телеканалом "Еспресо" за підтримки Internews Network та Посольства США в Україні.

Допрем'єрні покази картини пройшли в декількох містах України, а вже 24 серпня її зможе подивитися широка телевізійна аудиторія. В День Незалежності, 24 серпня, о 22.00, фільм "10 років війни" продемонструють в ефірі телеканалу "Еспресо".

На тлі історичних подій розповідається про долі головних героїв - громадського активіста Романа Ратушного, його матері - поетки і активістки Світлани Поваляєвої, політикині та журналістки Тетяни Чорновол, парамедикині Юлії Паєвської (Тайри). Як герої зреагували на майдан і війну, як виявили свою громадську позицію, як змінилось їх життя в такі доленосні для країни часи.

"Ідея створити фільм "10 років війни" народилася майже рік тому, влітку 2023 року: ми з командою розмірковували, який проєкт зробити до 10-річчя Еспресо і вирішили зняти документальний фільм. Адже історія Еспресо тісно повʼязана з історією країни: ми народилися в перші дні Революції Гідності. І ці останні 10 років стали водночас найскладнішими та найважливішими в новітній історії України", - розповідає генеральна продюсерка "Еспресо" Анастасія Равва.

"Цей фільм насправді і про нас. Ми не просто фіксуємо події, ми їх переживаємо, ми в них живемо. З цим фільмом ми розраховуємо, перш за все, на міжнародну аудиторію, щоб показати їм, що насправді відбувається в Україні", - коментує Катерина Єрмолович, директорка телеканалу "Еспресо".

Створення фільму підтримало Посольство США в Україні.

"Повномасштабне вторгнення - це не просто прагнення знищити інфраструктуру та економіку, це намагання стерти багату історію та унікальну культуру України, знищити вас як народ та державу. Ми разом віддаємо шану незламності духу України. США пишаються тим, що могли підтримати виробництво цього важливого фільму, тому що історія України має бути розказана", - коментує представниця прес-офісу Посольства США в Україні Меган Тетрік.

Ще один партнер проєкту - "Інтерньюз" в Україні.

"Світ не повинен забувати про те, що відбувається, і Україна має отримати стільки допомоги, скільки їй потрібно для перемоги. Жертви за 10 років були такими великими і такими болісними, що дуже важливо, щоб вони не були марними. Люди, які показані у фільмі, надихають і мотивують не просто перемогти, а й переконатися, що після перемоги суспільство буде гідне людей, які поклали за неї життя", - зазначає Джилліан МакКормак, директорка "Інтерньюз" в Україні.

Режисером і сценаристом фільму став Олег Гаренчар, який живе і працює в США. В його доробку - історичні документальні фільми та художні картини, відзнаки провідних міжнародних кінофестивалів. Гаренчар давно пов'язаний і з Україною: він співпрацював з телеканалом "Еспресо" від перших днів його створення.

Олег Гаренчар розповів про мету і завдання фільму.

- Які завдання ставили перед вами, як режисером і сценаристом?

Дослідити феномен українського спротиву, продемонструвати найважливіші історичні моменти останнього часу, створити своєрідний літопис останніх подій - від Майдану до сьогодення.

Долі наших героїв являють собою своєрідний путівник з історії - всі останні 10 років життя України вони пропустили крізь власне життя. І я сподіваюсь, що через такі щирі особистісні моменти, глядач, зможе емоційно відгукнутися.

В центрі уваги - Роман Ратушний, Тетяна Чорновіл і Тайра. Часові межі - від початку майдану і до сьогодні. Ми досліджуємо їхній вибір, трансформацію в історичному контексті.

На мою думку, це важливий фільм не тільки для західної аудиторії, але і для української, адже нагадує, як все було і дозволяє подивитися на вже відомі події свіжим поглядом.

Але найважливішим я вбачаю те, щоб люди на Заході відчули, що насправді відбувається в Україні. Бо прості цифри про загиблих людей в якийсь момент перестають бути новиною, не викликають емоцій. І треба зробити так, щоб достукатися до людей емоційно, змусити їх реагувати і продовжувати підтримувати Україну.

- Де глядач зможе побачити "10 років війни", якими є плани з дистрибуції?

Фільм вже продемонстрували в декількох українських містах - Києві, Львові, Тернополі, Луцьку. Це були не просто перегляди, а зустрічі з командою проєкту, з героїнями.

Від початку команда планувала робити не просто кіносеанси, а івенти. Із обговоренням, дискусією, можливістю задавати питання, коли на сцені присутній той, хто може дати на них відповіді.

Ми хочемо показати фільм за кордоном, зібрати людей, які вже допомагають або готові допомогти Україні, щоб вони побачились між собою, об'єднати комьюніті в різних країнах, які орієнтовані на підтримку Україні.

Тому акцент буде на країнах, у підтримці який ми найбільше зацікавлені. Це в першу чергу - покази в країнах ЄС, США, Канаді, а потім повеземо фільм і до інших країн.

- Ви - словак за походження, живете і працюєте в США, що вас пов'язує з Україною?

Мій батько був послом Чехословакії в Україні, а потім послом Словаччини в Україні. Але насправді, головний зв"язок навіть не в цьому: з Україної мене пов'язують демократичні ідеї. Ще в 90-ті, як експерт з медіа, я багато їздив по країнах колишнього Рдянського Союзу для оцінки ефективності програм з розвитку демократії. В Україні зустрів багато дивовижних людей, з якими подружився. Я був тут під час Помаранчевої революції, під час Революції Гідності. Тож Україна завжди була і лишається в моєму серці.

Зараз ви читаєте новину «Літопис українського спротиву: 24 серпня на "Еспресо" фільм "10 років війни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі