четвер, 14 вересня 2017 19:40

Книга дев'яти дослідниць: українські жінки - не "слабка стать"
6

Презентація книги «Українські жінки у горнилі модернізації»
Фото: Ольга Васьків
Презентація книги «Українські жінки у горнилі модернізації»
Презентація книги «Українські жінки у горнилі модернізації»
Презентація книги «Українські жінки у горнилі модернізації»
Презентація книги «Українські жінки у горнилі модернізації»

14 вересня на 24 Форумі видавців у Львові, 9 дослідниць, історикинь представили книгу "Українські жінки в горнилі модернізації" під загальною редакцією Оксани Кісь.
Книга "Українські жінки у горнилі модернізації" — спроба осмислити та донести, читацькій аудиторії історію українського жіноцтва та емансипаційних рухів. Професійні історикині: Ольга Бежук, Марина Вороніна, Марта Гавришко, Мирослава Дядюк, Оксана Кісь, Катерина Кобченко, Олена Стяжкіна, Іванна Черчович та Мар'яна Байдак виконали велику багаторічну наукову роботу, щоб видати художню книгу, яка була б цікаво для широкого кола читачів.

"Коли ми задумали цю книгу, наша ідея була така: показати українцям і українкам, що наш народ складався не тільки з чоловіків. Я б не хотіла, аби до жінок застосовували словосполучення "слабка стать". Вони ніколи не були такими, в надзвичайних ситуаціях вони знаходили внутрішні ресурси і сили і виживали в Голодоморі, у війнах і в ГУЛАГах. Окрім того, вони обєднувалися, щоб разом чинити опір", - каже Оксана Кісь, кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця, докторантка Інституту народознавства НАН України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартує Форум видавців: які новинки привезли учасники

Протягом досить тривалого часу українська держава була розділена між двох імперій: Російської і Австро-Угорської. Тому авторський колектив видання розглядає історію жіноцтва цих територій порізно. Також відокремлено історію сільської від міської жінки. Бо шляхи і засоби емансипаційних процесів були різними на теренах розділеної країни. До тексту також включені мемуарні, щоденникові записи жінок, котрим випало жити в той чи інший відтинок історії і стати її мимовільною учасницею, чи навіть жертвою. Можна виділити два шляхи емансипації українського жіноцтва. Перший шлях зовнішній, мимовільний — внаслідок власного пережитого досвіду історичних подій (війни, Голодомор, розкуркулення, заслання, трудові табори, радянська окупація). Другий шлях внутрішній, активний, дієвий — створення жіночих рухів, організацій, союзів, котрі боролися за права жінок на освіту, самореалізацію, виборче право.

В книзі розміщено одинадцять розділів, присвячених аналізу подружніх стосунків в українській селянській родині, висвітленню емансипаційних процесів на Галичині, вивченню значення освіти жінок на зламі століть, гендерній політиці радянської влади, жіночому досвіду виживання під час Голодомору, в окупації, в таборах ГУЛАГу та досвіду боротьби у національному підпіллі.

Зараз ви читаєте новину «Книга дев'яти дослідниць: українські жінки - не "слабка стать"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі