неділя, 02 вересня 2012 12:56

Киянам показали "Нормандію у живописі"
24

Виставка у Національному художньому музеї України триватиме два місяці
Фото: ФОТО: Наталія ЧУБЕНКО

Національний художній музей України впродовж двох місяців представлятиме в своїх залах твори французьких художників ХІХ - початку ХХ століть з колекції під загальною назвою "Нормандія у живописі".

57 робіт були відібрані дирекцією колекції для показу в Україні за напрямками 19-го століття: реалізму, романтизму, імпресіонізму та постімпресіонізму.

Колекція була започаткована 1992 року з ініціативи Регіональної ради Нижньої Нормандії.

Згодом до неї увійшло 120 полотен, з яких півроку одна половина залишається на батьківщині, у Франції, а друга мандрує світовими виставками.

"Найголовніше, що Київ трішки наблизився до Європи. Не географічно, а ментально треба бути там! Треба оживити оцей музей, в який ніхто не ходить. Все так спотворено, хто сюди заходить? Сюди ідуть, коли щось виставляється скандальне, якісь московські художники. Тоді всі йдуть. Хай та виставка не цікава, головне для нашої публіки щоб воно було не наше! І вона нас просто ігнорує, їм тут просто не цікаво", - поділився з Gazeta.ua своїми враження гість виставки, видатний художник Іван Марчук.

"Вони ідуть на якогось фараона, на те, щоб щось чуже, на якісь мумії дивитись. Отак ми любимо себе. Якби в цей музей приходив один відсоток людей, які ходять до Третьяковки, і ще від рання до вечора в чергах стоять... А тут ви прийдіть у будь-який день - один глядач, два глядача і більше нема, тому, що це Національний музей, так званий, України. Ліниві люди. Ліниві!", - продовжив він.

У 19-му столітті митці шукали захистку в Нормандії, тікаючи від наступу промисловості на великі міста. Вони оселялись в Нормандії, щоб відчути близкість природи та розвинути свої здібності малювання на пленері.

Зокрема з 13 травня до 26 серпня виставка проходила в Національному Музеї ім. А. Шептицького у Львові. За час експонування у Львові її відвідало понад 50 тисяч осіб.

Зараз ви читаєте новину «Киянам показали "Нормандію у живописі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі