субота, 01 вересня 2012 14:50

"Тиждень актуального мистецтва": у Львові показали рухому глину та "Риботерапію"
8

Фото: Фото: Ольга Швед

31 серпня у Львові, на площі перед Палацом мистецтв, відкрили "Тиждень актуального мистецтва". Цілий тиждень триватиме бієнале, митці з України та Польщі представлять інсталяції, об'єкти, відео, медіа, перфоманси, виставки, лекції, дискусії та майстер-класи.

31 серпня та 1 вересня відбулися відкриття авторських та кураторських проектів, лекції Анатолія Степаненка та Тіберія Сільваші. 5-8 вересня в рамках проекту проходитиме фестиваль "Дні Мистецтва Перфоманс у Львові" та працюватиме єдина в Україні "Школа перфомансу".

"Тема тижню - непевність. Непевність у соціумі, культурі, політиці, економіці, технологіях породжує ілюзію загрози, страх та сумніви за себе і за світ, що змінюється. А ще багато робіт пов'язано з екологією", - розповів на відкритті куратор Влодко Кауфман.

Українські митці Олег Воронко, Ігор Слободян, Олекса Фурдіяк, Юрій Яремчук на подвір'ї Палацу мистецтв презентували предметно-звукову інсталяцію - чотири мідні величезні труби. 7 вересня митці покажуть перформенс з цими об'єктами. Тарас Котляр на дереві розмістив роботу під назвою "Селекція". Це штучна гілка живого дерева як приклад втручання технологій у природу.

В залах Палацу мистецтв Павло Ковач із Ужгорода представив свій арт-об'єкт – "Рух". На чотирьох платформах художник приліпив трикутної форми свіжу глину.

"За кордоном можна робити все - ламати зал, малювати, перефарбовувати. В наших галереях таке навряд чи дозволять. Буде скандал. Тому свій "Рух життя" мені довелося робити на імпровізованих планшетах. Пофарбував їх білою фарбою, потім сирою глиною виклав товстий шар. За задумом, глина повинна осипатися і обвалюватися. Це відбувається у різний час. Експозиція наче мертва - але в русі, щохвилини відпадають шматочки глини, фарби - оце і є рух життя. На четвертій платформі фото моєї бабці - людини, яка усе життя робила все для когось, а не для себе", - сказав художник Павло Ковач.

На виставці представлені три арт-об'єкти скульптора, інсталятора, професора Академії мистецтв в Познані Яцека Яґельського. Його роботи – просторові об'єкти, створені з каменю, бронзи, дерева. Вони наче підривають закон тяжіння – постійно в легкому русі.

Влодко Кауфман представив новий проект "Риботерапія". Попередній мав назву "Птахотерапія".

"Я з неба опустився на землю, точніше під воду", – пожартував митець.

Понад двадцять п'ятиметрових гілок дерев, прикріплених у формі віяла до стелі Палацу мистецтв. Перед віялом із дерев митець Кауфман поставив вазон з живими квітами та акваріум, заповнений водою. За допомогою найдовшої гілки показує глядачам, що хоче вийняти вазон із горщика і пересадити його в акваріум. Поступово обстригає зелень в горщику. Лише коли прив'язує клейкою стрічкою палку до квіток, витягує вазон із горщика. Земля має форму горщика.

"Визнаю, мені було шкода різати квіти і дерева. Я пішов у наш львівський "Зеленбуд" - попросив дати знищені засохлі горшки з деревами. Мені пропонували свіжі, розквітлі. Заледве відмовився. А п'ятиметрові гілки зрізав обабіч дороги" - каже Влодко Кауфман.

З 5 до 8 вересня центром "Тижня актуального мистецтва" стане Порохова Вежа в центрі Львова. Тут проходитиме фестиваль "Дні Мистецтва Перфоманс у Львові" та працюватиме "Школа перфомансу". Окрім того, у ці дні будуть представлені паралельні проекти молодих авторів.

Кураторами цьогорічного бієнале є Володимир Кауфман (Україна), Тамар Рабан (Ізраїль) та Януш Балдиґа (Польща).

Зараз ви читаєте новину «"Тиждень актуального мистецтва": у Львові показали рухому глину та "Риботерапію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі