четвер, 27 квітня 2017 18:20

Картину найдорожчого українського художника продавали на пляжі в Криму
8

Автор: Фото надане Олесею Авраменко
 

На території Київської фортеці побудують гурзуфський дворик. З 30 квітня по 14 травня там відбудуться пленери сучасного мистецтва Kyiv Art Fort 2017. Тема заходу – "Мистецтво між миром та війною". Експозиція матиме чотири напрямки — художники-метри, молоді, але доволі відомі митці, студенти вузів і проект групи художників "Градієнт", який відібрали серед 30 інших з Інституту проблем сучасного мистецтва. Проходитиме у двох куполах на 200 і 300 м.

Автор: Фото надане Олесею Авраменко
 

Кураторка Олеся Авраменко з 2005-го по 2010 рік робила в Криму великі творчі пленери "Гурзуфські сезони". "Меценати, які мали там маєтки, були зацікавлені, щоб художники працювали у них. Кілька пленерів відбулося в Гурзуфі, по одному – в Алупці і Байдарській долині. Зазвичай на пленерах художники хочуть "освіжити" око, побачити інші кольори, писати з натури. Я ставила щоразу інші завдання. Написати, як відчувають Крим, свої почуття", - розповідає Олеся Авраменко.

Автор: Фото надане Олесею Авраменко
 

На Kyiv Art Fort 2017 вона покаже серію робіт з проекту "Гурзуфські сезони" під назвою "Трансформації часу. Вулиця". 20 художників створили картини 2009-го на металі алюкобонд спеціальними емалями і фарбами, що витримують негоду.

Автор: Фото надане Олесею Авраменко
 

"Експозицією "Гурзуфських сезонів" хочемо привернути увагу до кримського питання. Роботи висіли у Гурзуфі 9 місяців на стінах вулиці Ленінградської. Картини можна було легко зірвати чи попсувати. Цього не сталося. Трохи щось домалювали на деяких. Але це був не вандалізм, а, скоріше, інтерактивність. Спілкування з художниками. Це твори художників Олександра Гнилицького, Олега Тістола, Миколи Маценка, Анатолія Криволапа, Євгена Добровинського, Олександра Друганова, Влади Ралко.

Автор: Фото надане Олесею Авраменко
 

Великі роботи 1,5х3 метри перегукуються з мальованими торговельними вивісками на м'ясних, кондитерських лавках, перукарнях початку ХХ століття. Проектом втілили задум вийти на вулиці міста зі своїм мистецтвом. Перетворили провінційне містечко на південну мистецьку столицю, а центральну вулицю – на музей сучасного мистецтва під відкритим небом. Дивом до війни забрали роботи в Київ на виставку. Назад вони не повернулися", - каже Олеся.

Автор: Фото надане Олесею Авраменко
 

Пейзаж "Аю-Даг" художника Анатолія Криволапа зображує Ведмідь-гору в Криму синього кольору на тлі червоного неба і малинового моря. Яскравими виразними кольорами художник передає емоції і враження від побаченого. Створив цю та ще дві картини для проекту "Гурзуфські сезони" 2009-го.

"Під поривом вітру одна картина впала. Її вкрали. Пізніше бачили на набережній в Ялті. Знайомі розповідали, що якийсь хлопець продавав. Засумнівалися, що картина належить йому. Але не мали доказів, що роботу у Криволапа вкрали", - продовжує Олеся Авраменко.

Автор: Фото надане Олесею Авраменко
 

Усього в експозиції Kyiv Art Fort мають представити 62 художника і 21 проект. Найвища робота - 7 м, найдовша - 12 м.

Зараз ви читаєте новину «Картину найдорожчого українського художника продавали на пляжі в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі