пʼятниця, 19 квітня 2013 15:29

Художниця створила ляльок з прадавньої цивілізації
27

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Художниця і мистецтвознавець з Москви Ірина Горюнова уже 10 років створює авторську ляльку.

У ляльок серії "Іринейська цивілізація: Урожай", яку привезла у київську галерею "Парсуна", можна побачити ляльок в одязі та обладунках так званої Іринейської цивілізації. Науковці про таку цивілізацію не знають і сперечаються, чи дійсно вона існувала, одна Ірина Горюнова стверджує, що ця цивілізація на десятки тисяч років випередила єгипетську та пан-американські.

Ірина Горюнова каже, що створила колекцію ляльок, послуговуючись артефактами, які археологи знайшли в Росії під час розкопок у 70-х роках минулого століття в селі Тереніно Муромської області. У старому кургані знайшли знахідки, які датували 35-45 тисячами років до нашої ери. Мистецтвознавець провела з археологами два роки, каже, що працювали вони майже секретно, і що всі знахідки описувалися неофіційно або й зовсім не описувалися.

"Це все - придумана історія, - говорить директор галереї "Парсуна" Ніна Ємець. - Багато відвідувачів, навіть професіонали в археології, думають, що це реконструкція одягу і зовнішнього вигляду людей якогось давнього періоду. Але це вигадана археологом історія й одяг на основі справжніх археологічних знахідок. Ірина Горюнова припускає, що люди з цивілізації, яка існувала 37 тисячоліть тому, могли виглядати саме так. Оскільки вона талановита лялькарка, то дозволила собі так пофантазувати. Більшість ляльок зберігаються в одній з художніх галерей у місті Салехарді в Росії. Спеціально для Києва художниця зробила ще один проект із серії "Альтернативна антропологія" - "Врожай".

Тут представлені усі тотемні богині - землі, неба і води. Коштують такі ляльки більше тисячі доларів. Зроблені зі спеціального пластика, який не випікається, а твердне на повітрі. Художниця його шліфує і розписує руками.

Зараз ви читаєте новину «Художниця створила ляльок з прадавньої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі