пʼятниця, 10 червня 2022 18:46

Єдинороги, давній тризуб і портрет Шольца - українські митці створили символічні шеврони
5

Українські митці створюють авторські шеврони для військових і цивільних, що протистоять російському ворогу. Творці креативлять з тематикою та образами. На шевронах використовують як класичну геральдичну символіку, так і нову, що вже асоціюється з боротьбою проти окупантів.

Gazeta.ua зробила підбірку незвичних авторських шевронів.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ І МИСТЕЦЬКІ ВІЙСЬКА

Ілюстратор Олександр Грехов створив два види шевронів - "Інформаційний фронт" і "Мистецькі війська". З продажу кожної одиниці відраховує 50 грн у волонтерський фонд "Повернись живим".

Автор: Олександр Грехов
 

Автор: Олександр Грехов
 

ШЕВРОН З КОТИКАМИ-ВІЙСЬКОВИМИ

Автор: Маріанна Пащук
 

Ілюстраторка Маріанна Пащук створила шеврон з котиками.

"Мені написав військовий з передової і попросив для їхніх хлопців зробити шеврони з малюнком кота-воїна. Я створила макет під вишивку. А тоді вирішила, що хочу ще й виготовити їх, але мені трішки забракло грошей. Допомогли донати - і я в кілька разів більше зібрала коштів, ніж планувала. Відшила ці шеврони й подарувала військовим. Вони тішилися, як малі діти. Мені приємно, що можу напряму бути дотичною до війни. Мої шеврони зараз на військових, які на передовій", - додає ілюстраторка.

ЄДИНОРІГ ДЛЯ ЛГБТ-ВІЙСЬКОВИХ

Автор: facebook.com/lgbtmilitary
 

Об'єднання ЛГБТ-військових створило свій герб і він тепер прикрашає шеврони, футболки й іншу сувенірну продукцію. В айдентиці є давні символи, які можна прочитати по-новому. На гербі ЛГБТ-військових є символ срібно-білого єдинорога, який виривається з полум'я. Також два мечі й промовисті символи тернів і колючого дроту. Втілила задум українська художниця Настя Левицька.
"У гербі захований символізм. Єдиноріг є потужним символом ЛГБТ-спільноти, часто апелюємо до нього як до істоти рідкісної, яка живе на веселці. Цей символ із часів германської, британської міфології часто трапляється на гербах військових - як символ хороброго солдата, який готовий іти в бій. Поєднали ці дві ідентичності в один герб. Задум з єдинорогом - мій. Коли побачив уже готовий ескіз, був у повному захваті", - прокоментував Віктор Пилипенко, очільник об'єднання ЛГБТ-військових

КИЇВСЬКИЙ ПРИВИД

Автор: Надала Ірина Костиренко
 

Мисткиня Ірина Костиренко разом з художниками Андрієм Даценком, Юлією Даценко й Катериною Говорун створили шеврон із зображенням "київського привида".

"Ми придумали понад 20 варіантів цього знаку, кожен з яких був сповнений глибинного символізму. Але вирішили обрати цей, бо він вирізнявся з-поміж інших лаконічністю та чітким змістом. Кожен з його елементів має важливе символічне й історичне значення: винищувач уособлює "повітряний щит" міста, а також майстерність і силу наших пілотів, які щодня боронять кордони нашого міста. Лук зі стрілами символізує військову звитягу міста. Вперше він з'явився на гербі Києва ще 1500 року, що було зумовлено історичними подіями того часу - місто постійно захищалося від ворожих нападів", - розповіла Ірина Костиренко.

Зараз ви читаєте новину «Єдинороги, давній тризуб і портрет Шольца - українські митці створили символічні шеврони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі